Mainos

Bush vieraili vuoden 1944 maihinnousupaikalla

Yhdysvaltain presidentti George Bush vieraili tänään Normandian maihinnousun tapahtumapaikalla Ranskassa. Bush vertasi maihinnousun tapahtumia käynnissä olevaan terrorisminvastaiseen sotaan.

-On sopivaa, että muistelemme juuri nyt niitä, jotka uhrasivat itsensä täällä, sillä tänään me puolustamme yhtä lailla vapauttamme. Puolustamme vapauttamme niitä vastaan, jotka eivät siedä vapautta, Bush sanoi muistotilaisuudessa Sainte-Mere-Eglisessä. Kaupunki oli ensimmäinen, jonka liittoutuneiden joukot vapauttivat maihinnousun jälkeen.

Myös Ranskan presidentti Jacques Chirac korosti terrorisminvastaista taistelua puheessaan. Chirac lupasi tukensa Yhdysvaltojen toimille. -Aina kun elintärkeät asiat ovat kyseessä, voitte luottaa meihin aivan kuten me tiedämme voivamme luottaa teihin, Chirac sanoi.

Muistotilaisuuden jälkeen presidentit kävivät Colleville-sur-Merin amerikkalaissotilaiden hautausmaalla lähellä Omaha Beachin maihinnousupaikkaa. Hautausmaalle on haudattuna 9386 maihinnousussa kuollutta amerikkalaissotilasta. Bush muistutti puheessaan hautausmaalla, että "uusi maailma tuli vapauttamaan vanhan". - Turvallisuutemme on yhä liitetty yhteen Atlantin yli ulottuvan liiton välityksellä sotilaiden puolustaessa maailmaa terroristeilta juuri tänäkin hetkenä, Bush sanoi.

Bush sanoi, että monilla sotilaiden omaisilla on surua Yhdysvalloissa ja Euroopassa nytkin Afganistanissa koettujen tappioiden vuoksi. -He tietävät kuitenkin, että tarkoitusperä on oikea ja että muiden sukupolvien tapaan nämä uhraukset ovat säästäneet monia muita tyrannialta ja surulta, Bush sanoi.

Matkalla myös erimielisyyksiä

Bushin Ranskan-vierailun arvioitiin sujuneen hyvin, mutta diplomaattilähteiden mukaan erimielisyyksiä aiheuttavat vielä Yhdysvaltain maksamat maataloustuet, Kioton ilmastosopimus sekä suhtautuminen Irakiin ja Lähi-idän kriisiin.

Bushin vierailu sai Ranskassakin mielenosoittajat liikkeelle. Eilen Pariisissa mieltään osoitti 4 000 ja Caenissa 1 000 ihmistä.

Normandiasta presidentti Bush jatkoi matkaansa kohti Italiaa. Ohjelmassa oli illallinen pääministeri Silvio Berlusconin kanssa. Huomenna Bush osallistuu Roomassa kokoukseen, jossa allekirjoitetaan Naton ja Venäjän yhteisen neuvoston perustamisasiakirja. Ennen paluutaan Washingtoniin viikon mittaiselta Euroopan-matkaltaan Bush tapaa vielä paavi Johannes Paavali II:n Vatikaanissa.

(MTV3-AFP-DPA-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.