Mainos

Bush vaatii YK:ta toimimaan Irakin suhteen

Presidentti George Bush taivuttelee YK:tä auttamaan Irakin aseriisunnassa. YK:n pääsihteerin mukaan vain YK voi antaa oikeutuksen voimankäytölle.

YK:n yleiskokouksessa puhunut Yhdysvaltain presidentti George Bush sanoi maansa olevan valmis työskentelemään YK:n turvallisuusneuvostossa uuden Irakia koskevan päätöslauselman aikaan saamiseksi.

Tavoitteena on riisua Irakilta kaikki joukkotuhoaseet. Jos Irak kieltäytyy yhteistyöstä, maailman on toimittava päättäväisesti, jotta Irak saadaan noudattamaan YK:n päätöslauselmia, vaati Bush.

Jos YK ei onnistu toiminnassaan tai Irak ei suostu luopumaan aseistaan, "Yhdysvaltain toiminta on välttämätöntä", Bush jatkoi.

Bushin mukaan Irak on valehdellut kansainväliselle yhteisölle kyvyistään rakentaa kemiallisia aseita. Bush syyttää Irakia muun muassa joukkotuhoaseiden ja ohjusten kehittelystä.

Bush varoitti YK:ta siitä , että Irak pystyisi rakentamaan ydinaseita vuoden sisällä, mikäli se saisi tarvittavia aineita ulkomailta.

Annan: Hyökkäys edellyttää YK:n valtuutustaYK:n pääsihteeri Kofi Annan varoitti omassa puheessaan YK:n yleiskokouksessa vaaroista, joita yksipuoliset sotilastoimet Irakia vastaan aiheuttaisivat.

Annan sanoi, että valtiolla on oikeus puolustautua, jos se joutuu hyökkäyksen kohteeksi, mutta muissa tapauksissa vain YK voi antaa oikeutuksen voimankäytölle.

Annanin mukaan myös kaikkein voimakkaimpien valtioiden on syytä toimia yhteistyössä muiden kanssa tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Irakia Annan kehotti noudattamaan YK:n päätöslauselmia oman kansansa ja maailmanjärjestyksen vuoksi.

Blair tyytyväinen

Britannian pääministeri Tony Blair

Britannian pääministeri Tony Blair ilmaisi tyytyväisyytensä Yhdysvaltain Bushin kannanottoon

Blairin edustajan mukaan pääministeri on aina pitänyt YK:ta oikeana foorumina Irakin kysymyksen käsittelyyn. - Mutta kysymystä on käsiteltävä, ei väisteltävä, Blairin lehdistöedustaja sanoi.

Blairin edustaja tähdensi sitä, että Irakin YK:n päätöslauselmista piittaamaton politiikka on horjuttanut maailmanjärjestön arvovaltaa.

Blairin edustaja vahvisti päätöksen maan parlamentin kutsumisesta kesken kesätauon käsittelemään Irak-kysymystä 24. syyskuutta. Irakin väitettyjä joukkotuhoaseita käsitteleviä tietoja julkistetaan samana päivänä.

Irakin mukaan kiistan ydin USA:n tuki Israelille

Irak tyrmäsi jälleen tänään Yhdysvaltain väitteet siitä, että maalla olisi hallussaan joukkotuhoaseita. Maan YK-suurlähettiläs Mohammed Aldouri kutsui presidentti George W. Bushin puhetta YK:ssa "pisimmäksi sepitelmien sarjaksi, jonka kansakunnan johtaja on koskaan esittänyt".

Aldourin mukaan Yhdysvallat on turvautunut valheisiin, kun se ei ole kyennyt todistamaan väitteitään Irakin joukkotuhoaseista tai tuesta terroristeille.

Aldouri syytti Bushia myös pyrkimyksestä ohjata huomio pois turvallisuusuhkasta, jonka Yhdysvaltain tuki Israelille muodostaa Lähi-idässä.

Irak vakuutti jo ennen Bushin puhetta puolustautuvansa kaikin käytettävissä olevin keinoin Yhdysvaltain mahdollista hyökkäystä vastaan. Ulkoministeri Naji Sabrin mukaan Irak pyrkii välttämään yhteenoton, mutta jos Yhdysvallat hyökkää, Irak puolustautuu "vaikka kepein, keittiöveitsin ja kivin". -Emme koskaan anna noiden sionistien vallata maatamme, Sabri sanoi.

Ulkoministerin mukaan Irakilla ei ole mitään asetarkastajien paluuta vastaan, jos se tapahtuu YK:n päätöslauselmien mukaisesti ja YK:n tavoitteiden toteuttamiseksi. -Samalla pitäisi tosin noudattaa muitakin päätöslauselmia ja purkaa Irakin vastaiset pakotteet, Sabri sanoi.

Sabrin mukaan Yhdysvaltain huoli asetarkastuksista ei ole aitoa, vaan taustalla on halu hallita alueen öljyvaroja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 12.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.