Mainos

Bush vaatii Israelia jatkamaan vetäytymistä

USA:n presidentti vaatii Israelia jatkamaan vetäytymistään palestiinalaisalueilta, mutta hän ei asettanut vetäytymiselle mitään aikataulua.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin vaatii Israelia jatkamaan vetäytymistään palestiinalaiskaupungeista. Hän ei kuitenkaan asettanut mitään aikataulua vetäytymiselle.

Bush käsitteli Lähi-idän tilaa tänään viikoittaisessa radiopuheessaan.

Pari päivä sitten päättyneen ulkoministeri Colin Powellin Lähi-idän välitysmatkan alkajaisiksi Bush ehätti vaatia välitöntä Israelin vetäytymistä.

Radiopuheessaan Bush korosti myös jälleen sitä, että Powell sai aikaan edistystä matkansa aikana, vaikka tulitaukoa ei saatukaan aikaiseksi. -Nyt meillä kaikilla on aika tehdä valinta rauhan puolesta, Bush sanoi. Presidentti lupasi myös, että hänen hallintonsa jatkaa ponnisteluja tilanteen rauhoittamiseksi. -Tuolla alueella olemme tekemisissä vihan kanssa, joka on peräisin vuosisatojen takaa ja kiistat ovat pitkittyneet vuosikymmeniä, hän muistutti.

Bush tukee taas Israelia?

Bushin Lähi-itä-politiikkaa on arvosteltu kärkevästi. Hänen sanottiin vitkastelleen turhan pitkään, ennen kuin hän aloitti tositoimet alueen äärimmilleen kiristyneen tilanteen rauhoittamiseksi.

Bush mainitsi puheessaan kuitenkin palestiinalaisvaltion lähes itsestäänselvyytenä. -Kaikkien osapuolten on ymmärrettävä, että pitkän ajan ratkaisu kahdelle valtiolle - Israelille ja Palestiinalle - on elää rinnakkain turvallisesti ja rauhassa.

Bush vaati puheessaan myös, että palestiinalaisten on toimittava lupaustensa mukaan terrorismin lopettamiseksi. -Kaikkien arabikansojen on vastustettava terrorismia omalla alueellaan.

Ulkopolitiikan asiantuntijoiden mukaan Bush on jälleen siirtymässä lyhyen maltillisen kauden jälkeen takaisin Israelin puolelle Lähi-idän-politiikassaan. Tästä on osoituksena se, että hän perääntyi tiukasta kannastaan, jossa vaadittiin Israelin välitöntä vetäytymistä. Linjanmuutos saattaa vaikeuttaa ensi viikolla Bushin ohjelmassa olevia neuvotteluja Saudi-Arabian kruununprinssin Abdullahin ja Marokon kuninkaan Mohammedin kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.