Mainos

Bush vaatii EU:lta Hamasin vastaisia toimia

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vaatii EU:lta nopeita toimia ääriryhmien toiminnan estämiseksi. Yhdysvallat ja EU pääsivät samalla sopuun laajemmasta vankien luovuttamisesta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vaati keskiviikkona Washingtonissa pidetyssä huipputapaamisessa EU:ta julistamaan palestiinalaisjärjestö Hamasin poliittisen siiven toiminnan laittomaksi. Tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Bush vaati eurooppalaisilta johtajilta "nopeita ja päättäväisiä" toimia Hamasin ja muiden sen kaltaisten ääriryhmien toiminnan estämiseksi.

Bush suhtautui myös varsin epäluuloisesti tietoihin palestiinalaisten ääriryhmien kolmen kuukauden mittaisesta tulitaukolupauksesta. -Uskon siihen, kun näen sen, hän totesi tiedotustilaisuudessa.

Bush painotti myös sitä, että Iranin on pysyttävä lupauksissaan olla kehittämättä ydinaseita. -Kansainvälinen terrorismi uhkaa sekä Yhdysvaltoja että Euroopan unionia ja olemme päättäneet nujertaa sen, hän vakuutti.

Suhteita paikataan

Irakin sodan aikaisten kiistojen jälkeen välejään paikkailevat Yhdysvallat ja EU ovat päässeet sopuun entistä nopeammasta ja laajemmasta vankien luovuttamisesta maiden välillä. Yhdysvallat on perustellut luovutusvaatimuksia terrorismin vastaisella sodalla.

Kuolemanrangaistusta vastustava EU sai kuitenkin diplomaattilähteiden mukaan läpi vaatimuksensa siitä, että luovutettavaa henkilöä ei uhkaa kuolemantuomio. Samoin sovittiin uusista keinoista, joiden avulla pyritään tukahduttamaan terroristien rahavirrat.

Yhdysvallat ja EU päättivät keskiviikkona myös aloittaa neuvottelut ns. open skies -ohjelmasta eli siitä, kuinka alueiden välistä tiukasti säänneltyä lentoliikennettä voitaisiin vapauttaa. Kyseessä olivat kuitenkin lähinnä kosmeettiset myönnytykset, sillä maiden välillä riittää vakavia kiistan aiheita. Biomuunnellut elintarvikkeet, kauppasodat, Lähi-idän politiikka ja Yhdysvaltojen sooloilu kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n kanssa hiertävät yhä suhteita.

Pelkkä sotilasmahti ei riitä
EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi painotti puheessaan Yhdysvaltain sotilaallista mahtia. -Kukaan ei epäile, etteikö Yhdysvallat voi saavuttaa monia asioita - sotilaallisesti, Prodi sanoi. -Pitkällä aikavälillä on kuitenkin saavutettava vakuuttavuutta ja luottamusta, hän painotti.

Prodi muistuttikin amerikkalaisia kuulijoitaan siitä, että vaikka EU:n ja Yhdysvaltain lähestymistavat ovat erilaisia, niin ne eivät ole mitenkään vastakkaisia, vaan täydentävät toisiaan. Hänen mukaansa Yhdysvallat toimii lyhyellä aikavälillä ja EU:n politiikka on pitkäjänteisempää.

Prodi muistutti myös siitä, että EU ja Yhdysvallat ovat toisilleen elintärkeitä. Euroopan ulkomaan investoinneista kolme neljäsosaa on Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain ulkomaan investoinneista puolet on EU:n alueella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.