Mainos

Bush: Uudet todisteet Irakia vastaan helmikuussa

Yhdysvaltain presidentti George Bush kertoi, että Yhdysvallat esittää uusia todisteita Irakin joukkotuhoaseista helmikuun viides päivä.

Yhdysvaltain presidentti George Bush kehottaa amerikkalaisia valmistautumaan suuriin haasteisiin. Kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan Bush antoikin ymmärtää, että sota on lähes väistämätön.

-Olemme syvästi tietoisia ratkaisevista päivistä, jotka ovat edessä, sanoi Bush kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan varhain tänä aamuna Suomen aikaa. -Jos joudumme sotaan, niin me taistelemme Yhdysvaltain armeijan koko täydellä voimalla ja mahdilla, hän varoitti. Hänen mukaansa maa rakastaa rauhaa, mutta "rauhaa on joskus puolustettava".

Bushin mukaan maa ei lykkää ongelmiaan muiden maiden hallitusten eikä jälkipolvien hoidettaviksi. -Me kohtaamme ne keskittyneinä, selkeydellä ja rohkeudella, hän vakuutti. Hän käytti yli tunnin kestäneestä puheestaan odotetusti ainakin puolet Irakin kriisiin ja sodan tarpeellisuuden perusteluihin.

-Lähes kolme kuukautta sitten YK:n turvallisuusneuvosto antoi Saddam Husseinille viimeisen mahdollisuuden riisua maa aseista. Sen sijaan hän on ilmaissut halveksuntansa YK:lle ja maailman mielipiteelle, sanoi Bush puheessaan, jossa hän kutsui Saddam Husseinia brutaaliksi diktaattoriksi, jolla on yhteyksiä terroristeihin.

Uusia todisteita helmikuussa

-Tänä nykyä synkimmät vaarat terrorismin vastaisessa sodassa ja vakavimmat vaarat, joka kohtaavat Yhdysvaltoja, ovat lainsuojattomat hallitukset, jotka hankkivat sekä omistavat kemiallisia ja biologisia aseita, sanoi Bush.

-Nämä hallitukset voivat käyttää noita aseita kiristykseen, terroriin ja joukkomurhiin, hän varoitti jälleen kerran. Bush listasi myös puheessaan kaikki ne kemialliset ja biologiset aseet, joita Saddamilla on tiettävästi hallussaan. Bush lupasikin YK:n turvallisuusneuvostolle uusia todisteita Irakin joukkotuhoaseista helmikuun viidentenä päivänä.

Bushin mukaan ulkoministeri Colin Powell antaa neuvostolle todisteet. Puhe ei ollut suunnattu yksinomaan amerikkalaisille, siinä koetettiin samalla vakuuttaa koko maailma Yhdysvaltain oikeutuksesta voimankäyttöön Irakia vastaan. Irakin kriisi olikin ainoa ulkomaihin liittyvä keskeinen asia Bushin puheessa, Lähi-itä sivuutettiin parilla lauseella, samoin Pohjois-Korea.

Irak: Puhe täynnä tyhjää

Irak kutsui Yhdysvaltain presidentin (paikallista aikaa) tiistai-iltaista Valtakunnan tila -puhetta kuluneeksi äänilevyksi ja uhkasi antaa Yhdysvalloille hyvin kovan opetuksen, jos Yhdysvallat päättää aloittaa sodan. -Bush on toistellut itseään kaksi vuotta kuin kulunut vanha levy, sanoi Irakin kulttuuriministeri Hamed Yussef Hammadi toimittajille taidenäyttelyn avajaisissa Bagdadissa.
-Tekipä hän mitä tahansa, jos hän haluaa välttämättä sotia Irakia vastaan, me taistelemme vastaan ja annamme Yhdysvalloille opetuksen, hyvin kovan opetuksen.

Bush markkinoi talouspakettiaan

Kotimaan asioista tärkeimmäksi nousi talous ja sen tila. Bush myi kuuntelijoille omaa talouden elvytyspakettiaan, jonka 674 miljardin dollarin veroleikkauskaavailut ovat herättäneet närää jo ennakkoon. Leikkausten on sanottu päätyvän pääosin varakkaiden taskuihin.

-Työpaikkoja luodaan, kun talous kasvaa. Talous kasvaa, kun amerikkalaisilla on enemmän rahaa tuhlata ja sijoittaa; reiluin tapa varmistaa, että amerikkalaisilla on rahaa, on se, ettei sitä oteta heti veroina pois. Hän korosti myös tarvetta uudistaa terveydenhuoltoa. Erityisesti eläkeikäisille suunnattu lääkekorvaus on Bushin tavoitteena.

Lähes yhtä tärkeää oli myös se mitä puheesta jätettiin pois. Bush ei puuttunut erittäin kuumaan kysymykseen aborttioikeudesta eikä myöskään kiistaan rodullisiin vähemmistöihin kuuluville tarkoitettavista kiintiöistä mm. opiskelupaikkojen jaossa. Ilman mainintaa hän sivuutti myös maan valtaisan budjettivajeen.

Bushin suosio nousi

Presidentti Bushin parhaaseen katseluaikaan pitämä puhe on jo selvästi nostanut hänen suosiotaan amerikkalaisten keskuudessa. Ennen puhetta 54 prosenttia kansasta uskoi Bushin ajavan koko maan etua. Puheen jälkeen luku nousi yli 80:een prosenttiin.

Lue tästä Bushin puhe kokonaisuudessaan.
(Huomenta Suomi 29.01.2003)

Ulkopolittisen instituutin johtajan Tapani Vaahtorannan mukaan presidentti Bushin puheen perusteella Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin näyttää lähes varmalta.

Vaahtorannan mukaan Irakin politiikan olisi muututtava erittäin paljon, jotta sota vältettäisiin.

-Irakin pitäisi täysin avoimesti näyttää kaikki joukkotuhoaseensa. Sen jälkeen on vaikea kuvitella, että Saddam Hussein voisi enää olla vallassa, Vaahtoranta toteaa MTV3:n haastattelussa.
(Huomenta Suomi 29.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.