Mainos

Bush: USA:n rauhanturvaajat pois Balkanilta

Lauantaina presidentin virkavalan vannova George W. Bush sanoo haluavansa USA:n vetävän kaikki rauhanturvaajansa pois Balkanilta.

Vaalikampanjansa aikana George Bush nuorempi uhosi vetävänsä Yhdysvaltain joukot Balkanin rauhanturvatehtävistä. Tuolloin ilmoitusta ei otettu maailmalla täysin vakavasti. Se laitettiin osittain äänestäjien miellyttämisen ja osittain Bushin vajavaisten tietojen piikkiin. Nyt, valintansa jälkeen Bush on kuitenkin vahvistanut, että edelleenkin hän haluaa saada Yhdysvaltain joukot pois kaukaiselta Balkanilta.

Bushin pyrkimys vaikuttaa mahdollisesti voimakkaastikin Suomeen, arvioi maanpuolustuskorkeakoulun tutkija.

- Se on pieni, mutta ehkä merkittävä asennemuutos USA:n johdossa. Se voi lisätä painetta vahvistaa eurooppalaista puolustuskykyä. Sillä on hyvin mielenkiintoisia vaikutuksia Suomeen, sanoo tutkija Tomas Ries MTV3:n haastattelussa.

Ilman amerikkalaisia eurooppalaisten on selvittävä rauhanturvatantereilla omillaan. Jos esimerkiksi tilanne rauhanturvaajien alueella yllättäen kiristyy yhteenotoiksi, eivät eurooppalaiset pysty omalla voimalla rauhoittamaan tilannetta tai edes suojelemaan omia sotilaitaan. Siitä EU selviää vain puolustusyhteistyötään vahvistamalla, mikä on Suomelle suuri päätös.

- Jos tämä viittaa siihen, että amerikkalaiset sitoutuvat aiempaa vähemmän Eurooppaan, se voi tarkoittaa, että ns. atlanttinen yhteys heikkenee. Se olisi hyvin vakavaa, sanoo Ries.

Tuo atlanttinen yhteys onkin ollut Euroopalle tärkeä. Sen takia Yhdysvallat ja Länsi-Eurooppa ovat joutuneet keskittymään yhteistyöhön keskinäisen kilpailemisen sijaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.