Bush: USA irtisanoo ABM-sopimuksen

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tänään ilmoittanut maan kongressille, että hän on päättänyt irtisanoa ABM-ohjustorjuntasopimuksen.

Yhdysvallat on jo pitkään valmistellut luopumista ABM-sopimuksesta, jonka Yhdysvallat ja Neuvostoliitto allekirjoittivat vuonna 1972. Maat ovat neuvotellet pitkään sopimuksen kohtalosta, sillä Bushin kaavailema uusi ohjuspuolustusjärjestelmä rikkoo sitä.

Sopimuksen purku isku Powellille

Presidentti George W. Bushin päätös vetäytyä ABM-ohjustorjuntasopimuksesta on melkoinen isku ulkoministeri Colin Powellille. Powell on ollut ABM-sopimuksen säilyttämisen kannalla, sillä kyseessä on merkittävä kansainvälinen sopimus.

Powell on ollut vakuuttunut siitä, että Bush ja Venäjän presidentti Vladimir Putin voivat sopia ohjuskilven testauksesta ilman sopimuksen purkua. Powell oli alkuviikosta neuvottelumatkalla Venäjällä, mutta hän ei onnistunut samaan aikaan sopua ABM-kiistassa. Hän palasi Washingtoniin tiistaina.

Bushin kanta on voitto kovan linjan kannattajille ja sopimuksen hylkäämisen kannalla oleville puolustusministeri Donald Rumsfeldille ja varapuolustusministeri Paul Wolfowizille. -Me olemme sallineet käsiemme sitomisen selän taakse, suomi Wolfowitz ABM-sopimusta jo kesällä. Presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice koetti sovitella tilannetta, mutta Rumsfeldin kanta voitti.

Demokraatit huolissaan

Bush ilmoitti eilen, että hän aikoo kertoa lähipäivinä Venäjälle sopimuksen irtisanomisesta. Sen jälkeen alkaa puolen vuoden "irtisanomisaika", jonka aikana koetetaan saada aikaan jonkinlainen kompromissi. Presidentti ilmoitti päätöksestään Yhdysvaltain kongressille. -Meidän on suojeltava Amerikkaa ja sen ystäviä kaikkea terrorismia vastaan, mukaanlukien ohjuksien tuoma terrori, perusteli Bush päätöstään.

Bushin päätös on huolestuttanut Yhdysvaltain päättäjiä. -AMB-sovun yksipuolinen hylkääminen olisi vakava virhe, varoitti demokraattinen senaattori Joseph Biden, senaatin ulkosuhteista vastaavan valiokunnan puheenjohtaja. -Venäjän kanssa solmitun sopimuksen repimisellä tällä hetkellä vastoin liittolaistemme neuvoja voi olla hämmentävä vaikutus koko liittoutumaan ja tarpeeseen pysyä yhdessä terrorismin vastaisessa taistelussa, huolehti puolestaan toinen demokraattinen senaattori Carl Levin, senaatin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varoittanut, että Bushin yksipuolinen vetäytyminen voi vahingoittaa pitkään käytyjä aserajoitusneuvotteluja.

(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat