Bush: Uhrit eivät kuolleet turhaan

Bush vannoi terrori-iskujen muistopäivän puheessaan Yhdysvaltojen olevan velkaa iskujen uhreille sen, että maa suojelee kansakuntaa joukkotuhoasein varustetuilta "terroristeilta tai tyranneilta".

Yhdysvaltain presidentti George Bush on puhunut kansalaisilleen televisiossa terrori-iskujen muistopäivän päätteeksi.

New Yorkin Vapaudenpatsaan juurella pitämässään puheessa Bush viljeli tuttuja iskulauseitaan terrorisminvastaisesta sodasta.

Eilisiltana paikallista aikaa pitämässään puheessa Bush vannoi Yhdysvaltojen olevan velkaa iskujen uhreille sen, että maa suojelee kansakuntaa joukkotuhoasein varustetuilta "terroristeilta tai tyranneilta". Bush ei maininnut puheessaan Irakin johtajaa Saddam Husseinia, mutta viittasi Yhdysvaltain pääviholliseksi nostettuun johtajaan useita kertoja.

Hän sanoi Amerikan astuneen suureen kamppailuun, joka koettelee kansakunnan voimia ja lujuutta. Presidentti vakuutti kuitenkin, ettei Amerikka anna periksi, ennen kuin oikeus on toteutunut ja maa on turvassa.

(Huomenta Suomi 12.09.2002)

Bush vieraili kaikilla kolmella turmapaikalla: New Yorkissa, Pentagonissa ja Shanksvillessä Pennsylvaniassa. Bush tapasi New Yorkin Ground Zerolla iskujen uhrien omaisia.

Omaiset kerääntyivät Groud Zerolle


Koko Yhdysvallat hiljeni kello 15.46 Suomen aikaa, jolloin tuli kuluneeksi tasan vuosi ensimmäisen terroristien kaappaaman matkustajakoneen syöksystä World Trade Centeriin. Tuhannet ihmiset kerääntyivät Ground Zerona tunnetulle paikalle, jossa kaksoistornit seisoivat.

WTC-muistopäivä, omaisia

USA:n liput liehuivat puolitangossa, kun New Yorkin entinen pormestari Rudolph Giuliani aloitti kaikkien torneissa kuolleiden 2800 ihmisen nimien luvun. Iskussa kuolleiden omaiset laskivat kukkia uhrien muiston kunniapaikalle.

Muistopäivää vietetty myös Suomessa

Terrorihyökkäyksen ensimmäistä muistopäivää on vietetty myös muualla maailmassa.

Hiljaisia hetkiä on vietty mm. maailman pörsseissä, suurlähetystöissä, kouluissa ja virastoissa. Lausunnoissa on voimakkaasti ilmaistu tukea Yhdysvalloille ja tuomittu terrorismi. Mm. Euroopan Unioni on ilmoittanut seisovansa Yhdysvaltain rinnalla terrorismin vastaisessa taistelussa.

Helsingissä Sanoma-talossa avattiin iltapäivällä valokuvaaja Joel Meyerowitzin näyttely terrori-iskun tuhoista. Esillä on myös viidenkymmenen sanomalehden etusivut iskuja seuranneelta päivältä. Näyttelyn avajaisissa puhuneen pääministeri Paavo Lipposen mukaan terrori-iskut vahvistivat Yhdysvaltain, Venäjän ja Euroopan suhteita.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoo Internet-sivullaan, että vuoden takainen terrori-isku oli rikos ihmisyyttä vastaan.

(MTV3)

Presidentti Tarja Halosen Internet-sivut
Terrori-iskun muistopäivä on kääntynyt yöhön. Päivä oli tunnelmaltaan mietteliäs ja harras, ilman koston ja vihan tunteita.
New Yorkista, klo 00:42 paikallista aikaa (Huomenta Suomi 12.09.2002)

World Trade Centerin terrori-iskun uhrien omaiset aikovat jatkaa poliittisesti arkaluontoista oikeusprosessia saudiarabialaisia rahoittajia vastaan. Suurin osa konekaappareista oli saudeja, joten omaiset syyttävät myös saudiarabialaisia järjestöjä terrorismin tukijoiksi.

(12.09.2002)

Katso myös raportteja muistopäivän vietosta.

, World Trade Centerin alueelta (Kymmenen uutiset 11.09.2002)

(Kymmenen uutiset 11.09.2002)

Paikan päälle Ground Zeroon päästettiin vain kutsuvieraita - omaiset itseoikeutettuina. Tuhannet newyorkilaiset kuitenkin poikkesiva päivän mittaan lähikaduilla kunnioittamassa terrori-iskun uhrien muistoa.

(Kymmenen uutiset 11.09.2002)

(Ylimääräinen uutislähetys klo 16, 11.09.2002)

Lue myös:

    Uusimmat