Bush tyytyväinen P-Korean pakotteisiin

Päätöslauselmaehdotus hyväksyttiin lopulta yksimielisesti 15 maan muodostamassa turvallisuusneuvostossa. Pohjois-Korea tyrmäsi tuoreeltaan päätöksen.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tyytyväinen YK:n turvallisuusneuvoston päätökseen asettaa Pohjois-Korean vastaisia pakotteita.

Bushin mielestä päätös on selkeä viesti kommunistisen Pohjois-Korean johdolle liittyen maan aseohjelmiin. Hänen mukaansa neuvosto toimi asiassa "nopeasti ja ankarasti".

YK:n turvallisuusneuvosto pääsi illalla yksimieliseen sopuun taloudellisista ja sotilaallisista pakotteista Pohjois-Koreaa vastaan. Maata ei kuitenkaan uhata voimatoimilla.

Pakotteet ovat rangaistus Pohjois-Korean maanantaina tekemästä ydinkokeesta.

Pohjois-Koreaan saapuvia kuljetuksia ryhdytään tarkastamaan joukkotuhoaseiden tai niihin liittyvien tarvikkeiden varalta.

Yhdysvaltain esittämä päätöslauselma myös velvoittaa kaikki maat estämään ohjusten, panssarivaunujen, sotalaivojen ja taistelukoneiden myynnin Pohjois-Koreaan ja jäädyttämään maan asevarusteluun liittyvät varat. Pohjois-Korean asevarusteluohjelmien kehittäjiä kielletään matkustamasta.

Päätöslauselmaehdotus hyväksyttiin lopulta yksimielisesti 15 maan muodostamassa turvallisuusneuvostossa.

Pohjois-Korea tyrmäsi päätöksen

Pohjois-Korea tyrmäsi tuoreeltaan YK:n turvallisuusneuvoston pakotepäätöksen osoituksena kaksinaismoralismista.

YK-suurlähettiläs Pak Gil Yon sanoi Pohjois-Korean torjuvan päätöksen täysin. Hän sanoi maansa tehneen ydinkokeen Yhdysvaltain vihamielisen politiikan takia.

- Jos Yhdysvallat kasvattaa painetta Korean kansantasavaltaa vastaan, se jatkaa vastatoimiaan pitäen (painostusta) sodanjulistuksena, hän sanoi turvallisuusneuvostolle illalla.

Kiina: Pakotteet voivat kärjistää konfliktin

Alkuperäistä päätöslauselmaehdotusta hiottiin neuvostossa koko päivä. Venäjä ja Kiina pelkäsivät, että liian tiukat pakotteet voisivat johtaa konfliktin kärjistymiseen. Lopullisessa tekstissä erikseen kielletään voimankäyttö Pohjois-Koreaa vastaan.

Maat myös halusivat tehdä Pohjois-Korealle selväksi, että pakotteet raukeavat, jos maa palaa neuvottelupöytään.

Kiinan YK-lähettiläs Wang Guangya sanoi ennen äänestystä pelkäävänsä, että jotkin Yhdysvaltain esittämistä pakotteista johtaisivat vain konfliktin kärjistymiseen. Etenkin vaatimukset Pohjois-Koreaan vietävän ja sieltä tuotavan rahdin pakollisesta tarkastamisesta epäilyttivät Kiinaa.

-Haluamme päätöslauselman ja siinä määriteltyjen toimenpiteiden olevan tiukkoja, mutta tarkoituksenmukaisia, Wang sanoi.

Kiinan arvellaan pelkäävän hallitsematonta pakolaistulvaa, jos Pohjois-Korean hallitus kaatuu pakotteiden alla. Samalla monet epäilevät sitä, riittävätkö talouspakotteet sittenkään kääntämään maan hallituksen päätä - onhan järjestelmä selvinnyt ennenkin tukalista ajoista. 1990-luvulla jopa kymmenen prosentin pohjoiskorealaisista uskotaan kuolleen nälkään.

Bush uhkasi seuraamuksilla

Pohjois-Korea ilmoitti maanantaina tehneensä maanalaisen ydinräjäytyksen. Koe on tuomittu eri puolilla maailmaa. Eilen yhdysvaltalaistiedustelun alustava raportti paljasti, että radioaktiivisuusmittaukset viittaavat kokeen olleen todellinen. Yhdysvallat epäili aiemmin ydinkoeilmoituksen olleen hämäystä.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush uhkasi viikottaisessa radiopuheessaan Pohjois-Koreaa kovilla seuraamuksilla.

- Tämänviikkoisilla toimillaan Pohjois-Korean hallinto on jälleen rikkonut sanansa, aiheuttanut kansainvälisen kriisin ja riistänyt kansaltaan mahdollisuuden parempaan elämään, Bush jyrisi. - Pohjois-Korea tulee kohtaamaan todellisia seuraamuksia, jos se jatkaa tällä polulla.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat