Bush tuomitsi Baltian miehityksen kovin sanoin

Geroge W. Bush aloitti Euroopan-vierailunsa tänään Latviasta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush tuomitsi Latviassa kovin sanoin Baltian maiden miehityksen toisen maailmansodan aikana ja kutsui tapahtunutta "yhdeksi historian suurimmista vääryyksistä". Samalla hän ylisti Baltian muuttumista demokraattiseksi ja sanoi, että maat voivat toimia demokratian mallioppilaina koko maailmalle.

Bush ei sälyttänyt vastuuta miehityksestä yksinomaan Venäjälle, vaan muistutti, että Euroopan jakaneessa Jaltan sopimuksessa vuonna 1945 oli mukana myös Yhdysvallat.

- Kun sopimus allekirjoitettiin, pienten kansojen vapaus oli jotenkin uhrattavissa. Kuitenkin tämä vapauden uhraaminen vakauden vuoksi jätti mantereen jakautuneeksi ja epävakaaksi. Miljoonien keski- ja itäeurooppalaisten vankeus tullaan muistamaan yhtenä historian suurimmista vääryyksistä, presidentti sanoi.

- Suurelle osalle Itä- ja Keski-Eurooppaa, voitto toi toisen imperiumin rautaisen hallinnon. Voitonpäivä merkitsi fasismin loppua, mutta ei lopettanut sortoa. Jaltan sopimus seurasi Münchenin sopimuksen ja Molotov-Ribbentrop-sopimuksen epäoikeudenmukaisia perinteitä, Bush jatkoi.

"Euroopan viimeinen diktatuuri"

Bushilla oli puheessaan viesti myös Valko-Venäjälle, johon hän viittasi "Euroopan viimeisenä diktatuurina".

- Me kaikki olemme sitoutuneet vapauden etenemiseen Valko-Venäjällä. Tämän maan ihmiset elävät Euroopan viimeisessä diktatuurissa ja he ansaitsevat parempaa. Yhdessä olemme asettaneet vakaan ja luotettavan päämäärän: sorrolla ei ole sijaa tällä mantereella. Kansalaiset Minskissä ansaitsevat saman vapauden joka teillä on Tallinnassa, Vilnassa ja Riikassa, Bush perusteli.

Matka jatkui Latviasta Hollantiin

Nelipäiväisellä sukkuladiplomatiamatkalla Euroopassa oleva Bush jatkoi Latviasta matkaansa Hollantiin. Sieltä matka jatkuu sunnuntaina Moskovaan, missä presidentti osallistuu maanantaina voitonpäivän juhlaan.

Bushia odottivat Hollannissa myös mielenosoittajat. Tuhansia presidentin vierailua vastustavia mielenosoittajia oli illalla kerääntynyt Yhdysvaltain Hollannin-suurlähetystön ympäristöön Amsterdamissa, missä he muistuttivat presidenttiä Yhdysvaltain omista demokratiavajeista: Irakin sodasta sekä vankien kohtelusta Abu Ghraibissa ja Guantanamossa.

Bushin osalta protesti meni kuitenkin hukkaan, sillä presidentti matkusti Maastrichtiin lähelle Saksan rajaa, missä hänen on määrä sunnuntaina vierailla amerikkalaisella sotilashautausmaalla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 07.05.2005)

Lue myös:

    Uusimmat