Bush torjuu yhä Euroopan ilmastotavoitteet

Presidentti George W. Bush ei suostu Euroopan maiden esitykseen, jonka mukaan lämpötila maapallolla ei saisi nousta enempää kuin kaksi astetta. Bush esitteli ilmastostrategiaansa tänään Washingtonissa.

Yhdysvallat ei ole vieläkään halukas lähtemään samoille linjoille ilmastonsuojelussa muiden teollisuusmaiden kanssa. Ilmastonmuutos on nousemassa yhdeksi ensi viikon G8-kokouksen pääaiheista Saksassa.

Presidentti George W. Bush esitteli tänään Yhdysvaltain suunnitelmia kasvihuonekaasujen rajoittamiseksi. Yhdysvallat esittää, että runsaasti saastuttavien maiden pitäisi pitää oma kokouksensa päästöjen vähentämisestä. Mukana olisivat Yhdysvaltain lisäksi esimerkiksi Kiina, Intia ja monet Euroopan maat.

Bush haluaa kutsua neuvottelupöytään myös energiateollisuuden edustajia. Presidentti toisti kantansa, jonka mukaan teknologinen kehitys tulee olemaan päästörajoituksia tärkeämpi tekijä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Maailmanlaajuinen pitkän aikavälin vähennystavoite voitaisiin Bushin mukaan asettaa vuoden 2008 loppuun mennessä.

Presidentti ei suostu Euroopan maiden esitykseen niin sanotusta kahden asteen säännöstä, jonka mukaan lämpötila maapallolla ei saisi nousta enää enempää kuin kaksi astetta.

Bushin Euroopassa vierailulla oleva ympäristöneuvoja James Connaughton sanoi aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvallat haluaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan asettaa "päämääriä, joilla on yhteys kansallisiin olosuhteisiin".

Järjestö: Bush ei "tee mitään"

Bushin esitys herätti vastustusta heti tuoreeltaan. Center for American Progress -järjestön ilmastoasioista vastaava Daniel Weiss sanoi, että Bushin hallinto on omaksunut "emme tee mitään" -taktiikan ilmaston lämpenemisen suhteen.

Kuuban presidentti Fidel Castro on myös suominut Bushin ympäristöpolitiikkaa. Castron mukaan Bushin pitäisi kuunnella ystäväänsä, eroavaa brittipääministeri Tony Blairia, joka on nostanut ilmastonsuojelun yhdeksi pääteemakseen.

Yhdysvallat, maailman suurin kasvihuonekaasujen tuottaja, ei ole allekirjoittanut Kioton ilmastosopimusta.

Bushin ilmastopuhetta ei näytetty Yhdysvalloissa uutiskanavilla tänään ollenkaan, vaikka yleensä kaikki presidentin linjapuheet lähetetään ympärivuorokautisilla kanavilla suorina lähetyksinä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat