Mainos

Bush teki yllätysvierailun Irakiin

Yhdysvaltain presidentti George Bush pysähtyi Irakin-vierailulle matkallaan Apec-kokoukseen. Bush vihjasi amerikkalaisjoukkojen vähentämisestä Irakissa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tehnyt salamavierailun Irakiin. Bushin kanssa samalla lennolla saapuivat ulkoministeri Condoleezza Rice ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Stephen Hadley. Nelikon täydensi erikseen Irakiin saapunut puolustusministeri Robert Gates.

Vaikka vierailu oli lyhyt - presidentti viipyi Irakissa vain kuutisen tuntia - se oli sitäkin tärkeämpi. Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin edustajan Geoff Morrelin mukaan kyseessä oli "sotaneuvoston kokous".

-Tämä on viimeinen kerta, kun presidentin neuvonantajat ja Irakin johto tapaavat ennen kuin presidentti tekee päätöksen siitä, miten tästä edetään, Morrel kiteytti.

Bush seurueineen tapasi Anbarin maakunnassa muun muassa kenraalikuntaa, Irakin pääministerin Nuri al-Malikin ja Anbarin maakunnan johtoa. Anbar oli valittu tapaamispaikaksi sen takia, että se on yksi niistä harvoista maakunnista Irakissa, joissa amerikkalaiset voivat kehua tilanteen viime kuukausina rauhoittuneen.

"Joukkoja voidaan vähentää"

Bush vihjasikin ennen poislähtöään, että amerikkalaisjoukkojen määrää voidaan vähentää Irakissa, jos vastaava kehitys jatkuu.

-Irakin-joukkojen komentaja David Petraeus ja Irakin suurlähettiläs Ryan Crocker ovat kertoneet minulle, että jos näkemämme menestys jatkuu, pystymme pitämään yllä samanlaisen turvallisuustason kuin nyt vähemmällä määrällä amerikkalaisjoukkoja.

Samalla presidentti kuitenkin varoitti kongressia "tekemästä hätäisiä johtopäätöksiä" hänen kommentistaan. Al-Malikia presidentti kehotti ottamaan politiikan puolella mallia edistyksestä turvallisuuden saralla.

Valkoisen talon on määrä toimittaa Yhdysvaltain kongressille oma raporttinsa Irakin tilanteesta syyskuun puoliväliin mennessä. Sitä ennen maan tolasta kertovat kongressille ensi maanantaina Petraeus ja Crocker.

Yhdysvaltain armeijan mukaan sunnien ja shiiojen väliset kostoiskut ovat vähentyneet sen jälkeen kun Irakiin lähetettiin 30 000 sotilasta lisää. Toisaalta Irakin parlamentti ei ole saanut säädettyä juuri lainkaan sellaisia uusia lakeja, joiden tarkoituksena olisi lieventää uskontokuntien välisiä jännitteitä. Al-Malikin hallituskin on torso, sillä liki puolet sen ministereistä on eronnut.

Bush kävi edellisen kerran Irakissa viime vuoden heinäkuussa. Irakin pikavierailun jälkeen presidentti jatkoi matkaansa Australiaan Aasian ja Tyynenmeren maiden Apec-kokoukseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 03.09.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.