Mainos

Bush tapasi Pakistanin Musharrafin

Satoja opposition kannattajia on pidätetty Pakistanissa, jotta Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin vierailu maassa sujuisi rauhallisesti.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että Pakistan on yhä sitoutunut terrorismin vastaiseen sotaan. Näin siitäkin huolimatta, että Pakistanissa on yhä al-Qaida-verkoston jäseniä.

- Osa tämänpäiväistä vierailuani oli selvittää, onko presidentti Pervez Musharraf yhä sitoutunut tuomaan nämä terroristit oikeuden eteen, Bush sanoi tavattuaan Musharrafin Islamabadissa.

Samalla Bush totesi, että Musharraf teki rohkean teon liittyessään Yhdysvaltain kanssa taistelemaan terrorismia vastaan. Pakistan luopui tukemasta Afganistanin silloista Taleban-hallintoa Yhdysvaltoihin syyskuussa 2001 tehtyjen iskujen jälkeen. Presidentti Musharraf on sen jälkeen selvinnyt ainakin kolmesta murhayrityksestä, jotka olivat al-Qaidaan yhteydessä olevien ääriainesten tekemiä.

Bush muistutti yhteisessä lehdistötilaisuudessa Islamabadissa, että al-Qaidan tuhoamiseksi on kuitenkin tehtävä vielä paljon töitä.

- Paras tapa voittaa al-Qaida on jakaa tiedustelutietoja, paikallistaa verkoston jäsenet ja tuoda heidät oikeuden eteen, Bush sanoi.

Bush myös kehotti Pakistania pitämään "avoimet ja rehelliset" vaalit vuonna 2007 ja pyrkimään rauhanomaisen ratkaisuun Intian kanssa Kashmirin alueesta.

- Paras tapa Kashmir-asian ratkaisemiseksi on se, että molempien maiden johtajat astuvat esiin ja johtavat, Bush sanoi. Hänen mukaansa sekä Musharraf että Intian pääministeri Manmohan Singh ovat vakuuttaneet tekevänsä niin.

Pakistanin presidentti Musharraf puolestaan kiitti Yhdysvaltoja tuesta terrorismin vastaisessa sodassa ja myönsi, että tähän asti kapinallisten kiinnisaamisessa on ollut pientä "lipsumista". Hän sanoi toivovansa maiden yhteistyöltä uutta aikakautta.

Kaikki pakistanilaiset eivät kuitenkaan ole yhtä tyytyväisiä liittolaisuuteen Yhdysvaltojen kanssa. Lauantaina tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat osoittamaan mieltään Musharrafia ja Bushia vastaan. Poliisi pidätti satoja opposition kannattajia ja asetti kotiarestiin ainakin kaksi oppositiopoliitikkoa, toinen heistä entinen krikettitähti Imran Khan.

Bush vierailee nyt ensimmäistä kertaa Pakistanissa, josta tuli Yhdysvaltain liittolainen syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen vuonna 2001. Bushin Etelä-Aasian kiertomatka on vienyt hänet ennen Pakistania jo Intiaan ja Afganistaniin.

(MTV3-(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.