Mainos

Bush tapasi arabimaiden johtajia

Yhdysvaltain presidentti George Bush on keskustellut tänään arabimaiden johtajien kanssa Lähi-idän rauhansuunnitelmasta.

George Bush ja Hosni Mubarak

Yhdysvaltain presidentti George Bush kävi iltapäivällä lyhyet viralliset neuvottelut useiden arabimaiden johtajien kanssa Sharm el-Sheikhissä.

-Maailma tarvitsee palestiinalaisvaltion, joka on vapaa ja elää rauhassa, Bush sanoi kokouksen aluksi ja korosti Yhdysvaltain pyrkivän tosissaan tavoitteen saavuttamiseen.

Lisäksi Bush vaati Israelilta siirtokuntien purkamista palestiinalaisvaltion alueellisen yhtenäisyyden takaamiseksi. Hän haki arabimaiden tukea tiekarttana tunnetulle Lähi-idän rauhansuunnitelmalle.

Bush ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak tapasivat jo ennen Yhdysvaltain ja arabimaiden välistä huippukokousta. Bush ehti neuvotella epävirallisesti myös muiden johtajien kanssa varsinaisen kokouksen myöhästyttyä. Bush muun muassa keskusteli ensimmäistä kertaa palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin kanssa.

Bushin, Abbasin ja Mubarakin lisäksi paikalla oli valtionjohtajia Bahrainista, Jordaniasta ja Saudi-Arabiasta.

Bush ja Mubarak: Arabimaat torjuvat terrorismin

Bush sanoi tapaamisen jälkeen, että arabijohtajat ilmoittivat torjuvansa jyrkästi terrorismin riippumatta sen päämääristä. Huippukokousta isännöinyt Egyptin presidentti Hosni Mubarak sanoi, että arabimaat tekevät kaikkensa taistellakseen terroristijärjestöjä vastaan.

Bush ja Mubarak puhuivat lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen. Mubarak kehotti myös Israelia pitämään kiinni niistä velvollisuuksista, jotka sille on määrätty kansainvälisessä Lähi-idän rauhansuunnitelmassa.

Israel vapautti lisää palestiinalaisvankeja

Israel vapautti tänään pisimpään telkien takana istuneen palestiinalaisvangin. Ahmad Jbarra Abu Sukkar ehti olla vankilassa 27 vuotta. Hän sai elinkautisen tuomion vuonna 1976. Sukkar oli edellisenä vuonna tappanut 14 ihmistä jääkaappiin kätkemällään pommilla.

69-vuotias Sukkar vapautettiin Ashkelonin vankilasta ja kuljetettiin Länsirannalle, missä hän tapasi palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin. Sukkarin kanssa samana päivänä vapautettiin satakunta muutakin palestiinalaisvankia.

Jo eilen Israel vapautti toiseksi korkeimman vankina pitämistään palestiinalaisjohtajista. Vapautettu Taysir Khaled kuuluu sekä Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n toimeenpanevaan komiteaan että kovan linjan DFLP-palestiinalaisjärjestön politbyrooseen.

Vapautuksista sovittiin Israelin pääministerin Ariel Sharonin ja palestiinalaisten pääministerin Mahmoud Abbasin välillä käydyissä neuvotteluissa viime viikolla.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Seitsemän uutiset 03.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.