Mainos

Bush: Suhteet Kiinaan vaarassa

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush varoitti, että suhteet Kiinaan voivat vaarantua, jos maiden välistä koneselkkausta ei pian saada päätökseen.

Törmäys hiertää USA:n ja Kiinan välejä

-Jokainen kulunut päivä lisää mahdollisuuksia, että suhteemme Kiinaan vaurioituvat, Bush sanoi.
Presidentti lisäsi, että diplomatia vie aikaa, mutta amerikkalaisen tiedustelukoneen eteläkiinalaiselle Hainanin saarelle pakkolaskun tehneen miehistön on jo aika päästä kotiin.
Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer toisti tänään, että Yhdysvalloilla ei ole aikomusta pyytää Kiinalta anteeksi yhdeksän päivää aikaisemmin tapahtunutta lentokoneiden yhteentörmäystä.

Kiinalaisten äänenpainot ovat hiukan lieventyneet Yhdysvaltain ja Kiinan sotilaskoneiden törmäyksen jälkiselvittelyssä. Kiina kuitenkin vaatii edelleen Yhdysvaltoja ottamaan yksin vastuun tapahtuneesta. Amerikkalainen sotilasattasea tapasi tänään koneen miehistön.

Kiina on viime päivinä arvostellut kovin sanoin Yhdysvaltoja sen jälkeen kun yhdysvaltalainen tiedustelulentokone törmäsi kiinalaisen hävittäjäkoneen kanssa. Kiina vaatii edelleen anteeksipyyntöä, sillä kiinalaisten mukaan USA on turman syyllinen osapuoli.

Virallisen uutistoimisto Xinhuan laatima, eri päivälehdissä tänään julkaistu pääkirjoitus toisti Kiinan kannan, että amerikkalainen EP-3 -tiedustelukone oli syypää huhtikuun 1. päivänä tapahtuneeseen törmäykseen Hainanin saaren lähellä.
-On selvää, että Yhdysvaltain kone rikkoi lentosääntöjä ja teki vaarallisia liikkeitä, aiheuttaen törmäyksen ja kiinalaisen lentäjän katoamisen sekä loukkasi kansainvälistä oikeutta ja Kiinan lakeja, sanottiin pääkirjoituksessa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell puolestaan sanoo, että anteeksipyyntö ei tule kysymykseenkään. Powell on myös vihjaissut, että lentokonejupakka voi vaikuttaa maiden välisiin kauppasuhteisiin.

Amerikkalaiskone on yhä miehistöineen kiinalaisella Hainanin saarella. Sotilasattasea Neal Sealock tapasi koneen miehistön tänään ja sanoi heidän olevan erinomaisessa kunnossa. Sealockin mukaan 24-henkinen miehistö oleskelee hotellin kaltaisissa olosuhteissa.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.