Mainos

Bush: Saddamilla 48 tuntia aikaa

Yhdysvaltain presidentti George Bush on antanut Irakin johtaja Saddam Husseinille kaksi vuorokautta aikaa poistua Irakista.

George Bush

Yhdysvaltain presidentti George Bush piti odotetun puheensa aamuyöllä Suomen aikaa. Bushin mukaan rauhanomaiset keinot Irakin kriisin ratkaisemiseksi ovat epäonnistuneet. Irak ei ole myöskään suostunut aseriisuntaan. Bush sanoo, että Saddam Husseinilla ja hänen lähipiirillään on 48 tuntia aikaa välttää sota tai yhdysvaltalaissotilaat hyökkäävät maahan.

Bushin mukaan Yhdysvaltain on toimittava, ennen kuin se on liian myöhäistä. Hän kertoi, että viime päivinä Yhdysvaltain viranomaiset ovat karkottaneet maasta varokeinoina yksittäisiä henkilöitä, joilla on ollut yhteyksiä Irakin tiedustelupalveluun.

Presidentti Bush kehotti puheessaan Irakin armeijaa unohtamaan vastaan taistelemisen ja öljylähteiden tuhoamisen.
-Vielä ei ole liian myöhäistä Irakin armeijalle...Älkää taistelko kuolleen järjestelmän puolesta, koska se ei ole elämänne arvoista. Kohtalonne riippuu nyt omasta toiminnastanne, Bush sanoi viestissään Irakille.

Bush kehotti myös YK:n asetarkastajia ja toimittajia poistumaan Irakista välittömästi.

YK:n asetarkastajat lähtivät Irakista

Kaikki Irakissa olleet 136 asetarkastajaa ovat lähteneet Irakista. YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehotti kaikkia Irakissa olevia YK:n työntekijöitä poistumaan maasta.

Saddam sanoo pysyvänsä Irakissa

Irakin johtaja Saddam Hussein ja hänen poikansa kieltäytyivät tänään lähtemästä maanpakoon Yhdysvaltain vaatimuksista huolimatta. Sen sijaan Irak totesi olevansa valmis kohtaamaan Yhdysvaltojen johtaman hyökkäyksen.

Sotilasunivormuun pukeutunut Saddam uhosi maan televisiossa Irakin voittavan amerikkalaiset "Irakin viimeisessä taistelussa". -Irak ei ota määräyksiä ulkomaalaisilta eikä myöskään valitse johtajiaan Washingtonin, Lontoon tai Tel Avivin ohjeiden mukaan, vaan Irakin mahtavan kansan kautta, sanottiin televisiokuuluttajan lukemassa lausunnossa.

Jo aikaisemmin tänään presidentin poika Uday torjui uhkavaatimukseen maanpaosta. Irakin kaikissa suurimmissa kaupungeissa pidettiin tänään mielenosoituksia, joissa Irakin television mukaan "Irakin kansa tuomitsee Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin uhkailun".

Irakin kansalliskokouksen on määrä pitää huomisaamuna hätäkokous tilanteen tiimoilta. Bush antoi tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa Saddamille 48 tuntia aikaa lähteä Irakista. Muussa tapauksessa Yhdysvallat aloittaa hyökkäyksen Irakia vastaan, Bush ilmoitti. Yhdysvaltain johtamalla liittoumalla on Persianlahden alueella aseissa yli neljännesmiljoona miestä odottamassa sodan alkamista.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 18.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.