Mainos

Bush: Saddam aseettomaksi vaikka pakkokeinoin

Yhdysvaltain presidentti George Bush aikoo riisua Irakin aseista vaikka pakkokeinoin. Bush puhui kansalleen aamuyöllä Suomen aikaa.

Saddam Hussein

Yhdysvaltain presidentti George Bush on hakenut kansansa tukea Irak-operaatiolle.

Presidentti Bush sanoi aamuyöllä pitämässään linjapuheessa, että Irakilla on valmiudet biologisten ja kemiallisten aseiden valmistamiseen ja käyttämiseen. Hän varoittikin puheessaan, että Irak saattaa iskeä Yhdysvaltoja vastaan mm. miehittämättömillä lentokoneilla, joissa lastina voi olla kemiallisia aseita. Bush sanoi Yhdysvalloilla olevan myös todisteita siitä, että Irak rakentaa ydinaseita.

Presidentti luetteli puheessaan myös monia muita syitä, miksi operaatio Irakissa olisi tärkeää. Yhdysvalloille tärkeä tieto on se, että Irak on ollut harjoituspaikkana al-Qaidan terroristeille. Bush syytti myös Irakin johtajaa Saddam Husseinia öljytulojen käyttämisestä armeijan toimintaan Irakin kansan sijaan. Bush muistuttikin, että Yhdysvallat haluaa olla ystävä Irakin siviiliväestölle.

"Sotatoimet vain YK:n tuella"

Bushin mukaan Irak on merkittävä uhka ja uhka kasvaa koko ajan, ellei Irakin vastaista operaatiota aloiteta. Myös YK:sta tulee instituutiona epäoleellinen ja maailman diktaattorit voimistavat asemiaan, jos YK:n turvallisuusneuvosto ei pääse yksimielisyyteen Irak-päätöslauselmasta. Samalla presidentti kuitenkin vakuutti, että mahdollisiin sotatoimet aloitetaan vain YK:n tuella.

Pakkokeinoja tarvittaessa

Presidentti Bushin mukaan jo Irakin historia ja maan teknologiset mahdollisuudet tekevät siitä ainutlaatuisen uhkan. Bush kehottaakin Irakin johtajaa Saddam Husseinia luovuttamaan aseensa tai Yhdysvallat tekee sen liittolaistensa kanssa.
- Kieltämisen, pettämisen ja viivyttelyn aika on loppunut. Saddam Husseinin täytyy luovuttaa aseensa tai, rauhan nimessä, me aiomme tulla tekemään sen, Bush vakuutti.

Yhdysvaltain kongressi ei ole vielä päässyt yksimielisyyteen Irak-operaatiosta. Jos Bush saa valtuuden hyökkäykseen, se ei presidentin mukaan tarkoita sitä, että sotaan lähdettäisiin samalta istumalta. - Päätös ei tarkoita, että sotilaallinen operaatio alkaisi heti tai sota olisi väistämätön. Amerikka on päättänyt näyttää YK:lle ja koko maailmalle, että sivistyneen maailman vaatimukset merkitsevät jotakin, presidentti sanoo.

Bush vakuutti kansalleen, ettei sotilaallinen operaatio ole välttämätön, jos Irak on yhteistyöhaluinen.
(MTV3)

(Huomenta Suomi 08.10.2002)

Presidentti Bushin puhe oli äänensävyltään aikaisempia puheita selvästi maltillisempi, vaikka sanat paperilla ovat kovia, sanoo eversti Pekka Majuri puolustusministeriöstä. Hän uskoo, että Yhdysvallat ei hyökkää Irakiin ennen asetarkastajien pääsyä maahan.

(Huomenta Suomi 08.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.