Mainos

Bush saapui Pietariin

Presidentit George W. Bush ja Vladimir Putin keskustelevat todennäköisesti Iranista ja Pohjois-Koreasta sekä Venäjän WTO-jäsenyydestä. Bushin toivotaan myös ilmaisevan huolensa Venäjän demokratian rakoilemisesta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush saapui tänään Pietariin tavatakseen presidentti Vladimir Putinin G8-kokouksen aattona. Johtajien ohjelmassa oli yhteinen illallinen.

Putinin neuvonantaja kertoi etukäteen, että epävirallisia keskusteluja hallitsevat viimeaikaiset tapahtumat Iranissa ja Pohjois-Koreassa. Yhdysvaltojen uskotaan hakevan tukea Venäjältä.

Päämiesten oli tarkoitus puhua myös Venäjän jäsenyydestä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Bush on kertonut olevansa huolissaan Venäjän sananvapauden ja kansalaisoikeuksien katoamisesta. Bush aikoi ottaa asian hienovaraisesti puheeksi keskusteluissaan Putinin kanssa. Häntä on kotimaassaan arvosteltu lepsuilusta Putinin suhteen.

Viralliset keskustelut käydään lauantaina.

Bush kuunteli kansalaisjärjestöjä

Ennen presidenttien yhteistä illallista Bush tapasi Pietarissa kansalaisjärjestöjä. Paikalla oli reilu kymmenkunta venäläisjärjestöä, joista osa on Kremlin aktiivisia arvostelijoita.

Tapaaminen otettiin vastaan merkkinä siitä, että Yhdysvallat on huolestunut Venäjän demokratian tilasta. Yhdysvallat on arvostellut monien muiden mukana Venäjällä jokin aika sitten hyväksyttyä lainsäädäntöä, jonka syytetään vaikeuttavan kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Järjestöjen edustajat kertoivat Bushille omista huolenaiheistaan. Tapaamisen jälkeen he sanoivat olevansa yllättyneitä siitä, kuinka syvällisen kiinnostunut presidentti oli Venäjän tilasta.

WTO

Yhdysvallat ainoa este Venäjän ja WTO:n välillä

Venäjä toivoo pian sopua jäsenyydestään WTO:ssa. Maa on tavoitellut järjestön jäsenyyttä jo toistakymmentä vuotta. Käytännössä esteenä on enää Yhdysvallat, sillä esimerkiksi EU:n kanssa Venäjä pääsi liittymisehdoista sopuun jo kaksi vuotta sitten.

Eilen venäläiset uutistoimistot ehtivät jo uutisoida, että sopu Yhdysvaltain kanssa olisi syntynyt. Yhdysvallat kiisti tiedon ja myöhemmin myös Venäjän valtiovarainministeri Aleksei Kudrin täsmensi, että sopuun oli päästy vain osasta keskeisiä kiistakohtia.

Kudrinin mukaan avoimia kysymyksiä liittyi vielä maatalouteen, kun taas tekijänoikeuksia koskevista asioista olisi hänen mukaansa lähes päästy sopimukseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.