Mainos

Bush pyytää saudikuninkaalta apua öljyn hintakriisissä

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vierailee Saudi-Arabiassa. Hän pyytää Saudi-Arabian kuninkaalta apua öljyn hinnannousun hillitsemisessä ja Iranin painostamisessa.

Amerikkalaisten ja saudien erityissuhde perustuu öljyyn, jonka hinta on nyt noussut yli 120 dollariin tynnyriltä. Se sopii öljyjätille, mutta ajaa amerikkalaiset bensapumpulla raivon partaalle.

Yhdysvaltain kongressissa demokraatit ovat lisänneet painetta. Joukko demokraattisenaattoreita uhkasi jopa jäädyttää sovitut asekaupat Saudi-Arabiaan.

- Sanomme heille, että tarvitsemme nopeasti todellista helpotusta ja te tarvitsette aseitamme, mutta teidän on amerikkalaisten kuluttajien kuristamisen sijaan suostuttava yhteistyöhön, senaattori Chuck Schumer uhosi Washingtonissa.

Saudi-Arabia lisää sananvapautta varovasti

Yhdysvaltoja on syytetty tekopyhyydestä suhtautumisessa Saudi-Arabiaan. Bush on varonut mainitsemasta Saudi-Arabiaa, kun hän on vaatinut vapauden ja demokratian levittämistä Lähi-itään.

Saudi-Arabian sananvapaus ja ihmisoikeudet ovat kestohuolia länsimaissa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kehotti äskettäin Saudi-Arabiaa perumaan kuolemantuomion, joka on langetettu maassa asuvalle turkkilaiselle parturille jumalanpilkasta.

Viime aikoina 83-vuotias kuningas Abdullah on ottanut askeleita sananvapauden suuntaan. Maassa on käynnistetty kansalliseksi vuoropuheluksi kutsuttu ohjelma, jossa 40 000 työläistä koulutetaan vetämään työpaikkakeskusteluja yhteiskunnallisista aiheista.

Asiantuntijoiden mukaan Saudi-Arabian on pakko uudistua. Liki 40 prosenttia kansasta on alle 14-vuotiaita.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.