Mainos

Bush pyysi kongressilta hätäapua myrskyalueelle

Kansainväliset järjestöt sekä yksittäiset valtiot ovat kiirehtineet tarjoamaan apuaan Yhdysvalloille hirmumyrsky jälkeisissä pelastustoimissa. Sekä YK, Euroopan unioni että sotilasliitto Nato ovat ilmoittaneet olevansa valmiita auttamaan siltä osin kuin voivat.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on pyytänyt maan kongressilta 10,5 miljardia dollaria hätäapua hurrikaani Katrinan runtelemille alueille.

Hätäapupakettia on käsitelty kongressissa nopeutetussa aikataulussa, ja Yhdysvaltain senaatti hyväksyi sen jo viime yönä. Myös edustajainhuoneen odotetaan hyväksyvän paketin vielä tänään, minkä jälkeen Bush vielä hyväksyy sen.

Valtaosa rahoista (10 miljardia dollaria) aiotaan antaa Yhdysvaltojen liittovaltion hätäapuvirastolle, joka johtaa pelastustoimia tulva-alueilla Louisianassa ja Mississippissä. Maan puolustusvoimat saisi 500 miljoonaa dollaria tuhoalueilla toimimiseen.

Valkoisen talon budjettipäällikön Josh Boltenin mukaan nyt pyydettävä hätäapu antaa kuitenkin vain väliaikaisen ratkaisun kriisiin. Boltenin mukaan kongressi on seuraavien viikkojen aikana saamassa "tarkemmin selvitetyn" pyynnön lisäavustusrahojen saamiseksi.

Kansainväliset järjestöt tarjoavat apua Yhdysvalloille

Kansainväliset järjestöt kiirehtivät tarjoamaan apuaan Yhdysvalloille hirmumyrsky jälkeisissä pelastustoimissa. Sekä YK, Euroopan unioni että sotilasliitto Nato ovat ilmoittaneet olevansa valmiita auttamaan siltä osin kuin voivat.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mukaan Yhdysvalloilla on runsaasti omia voimavaroja tuhojen korjaamiseen. YK:lla voi kuitenkin olla erityiskokemusta suurten luonnonkatastrofien jälkihoidosta, jota voidaan käyttää hyödyksi.

- Tiedän puhuvani koko maailman puolesta tarjotessani amerikkalaisille syvän myötätuntoni sekä kaiken avun mitä YK voi antaa, Annan sanoi tiedotteessa.

YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikkö Genevessä kertoi esimerkiksi olevansa valmis lähettämään tuhoalueille lääkäreistä ja muista asiantuntijoista koottuja apuryhmiä, mikäli Yhdysvallat niitä pyytää.

Apua myös yksittäisiltä mailta

Myös EU on valmis vastaamaan kaikkiin Yhdysvaltojen avunpyyntöihin. Unionin puheenjohtajamaan Britannian ulkoministeri Jack Straw sanoi EU-ulkoministerikokouksessa Walesissa, että sekä yksittäiset jäsenmaat että unioni kokonaisuutena haluavat auttaa.

Myös Nato varautuu auttamaan siltä osin kuin voi, liittouman pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer painotti Sofian-vierailunsa yhteydessä.

Sen paremmin Naton kuin EU:n mahdollisen avun luonteesta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Joka tapauksessa se edellyttää ensin avunpyyntöä Yhdysvalloilta.

Myös useat yksittäiset valtiot ovat tarjoamassa apua Yhdysvalloille. Esimerkiksi Taiwanin ulkoministeriö on ilmoittanut lahjoittavansa kaksi miljoonaa dollaria hätäapuun. Ranska puolestaan on valmis siirtämään Länsi-Intian saarilla sijaitsevaa pelastuskalustoaan amerikkalaisten käyttöön.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.