Mainos

Bush: "Pyydämme kaikkia kansakuntia liittymään meihin"

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vaati aamuyöllä Suomen aikaa kongressissa pitämässään puheessa maailman hallituksia valitsemaan puolensa; Bushin mukaan maat ovat joko Yhdysvaltain puolella tai terroristien puolella.

-Pyydämme kaikkia kansakuntia liittymään meihin, kehotti Bush.

-Me olemme maa, joka on herätetty vaaraan ja meidät on kutsuttu puolustamaan vapautta, Bush sanoi tv-puheessaan ja kongressille ja amerikkalaisille.

-Kunnioitamme uskontoanne, hän vakuutti muslimeille ja sanoi, että taistelua ei ole suunnattu muslimeja ja arabeja vastaan.

-Vihollisemme on radikaali terroristiverkosto, jokainen hallitus, joka tukee heitä. Bush vakuutti, että todisteiden mukaan iskujen takana on Osama bin Laden ja hänen verkostonsa. Bushin mukaan kaikki terroristien leirit on tuhottava, eikä asiasta neuvotella.

-Jokainen terroristiryhmä löydetään ja tuhotaan, vakuutti Bush. Hän varoitti amerikkalaisia pitkästi ja rankasta taistelusta.

-Edessämme on pitkä kampanja, joka poikkeaa kaikesta, mitä olemme kokeneet, Bush sanoi. Samalla hän pyysi malttia, vaikka edessä on lisää uhkia. Hän pyysi kärsivällisyyttä taistelussa sekä malttia tiukentuneiden turvatoimien kanssa. Bush vakuutti myös, että New Yorkin kaupunki rakennetaan uudelleen.

Cheney ei paikalla

Varapresidentti Dick Cheney ei ollut paikalla, kun Bush puhui kongressille. Bush ja Cheney halutaan pitää turvallisuussyistä erillään julkisten esiintymisten aikana ja hän seurasi puhetta "turvallisesta paikasta". Vararesidentti on yleensä mukana, kun presidentti puhuu kongressille.

Normaalitilanteessa yksi hallituksen jäsenistä, ns. "ennalta osoitettu hengissäpysyjä", on poissa turvasyistä tilaisuuksista, joissa kaikki maan päättäjät ovat läsnä.

Yhdysvaltain-vierailulla oleva Britannian pääministeri Tony Blair oli myös paikalla puheen aikana. Hän oli keskustellut Bushin kanssa tilanteesta ennen puhetta pidetyillä päivällisillä. Puhe oli poikkeuksellinen, sillä yleensä presidentti puhuu kongressin molemmille kamareille vain kerran vuodessa, kun hän pitää vuotuisen maan tilaa käsittelevän puheen.

(MTV3-STT)

Katso myös Riitta Snellmanin raportti aiheesta (Huomenta Suomi 21.09.2001)
Tutkija Teija Tiilikainen arvioi, että Yhdysvaltojen voimatoimien tukeminen on haaste Natolle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.