Mainos

Bush puolustuskannalla puheistaan Irakin uraanikaupoista

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin tammikuisen puheen jälkimainigit lyövät yhä. Puheessa Bush esitteli jälkikäteen väärennöksiksi osoittautuneita tietoja, joiden mukaan Irak olisi yrittänyt ostaa ydinasemateriaalia Afrikasta.

Yhdysvalloissa kohu presidentti George W. Bushin Irak-puheista jatkuu yhä. Tänään kuuma puheenaihe oli se, hyväksyikö CIA Bushin tammikuisen kansakunnan tila -puheen, johon sisältyi väite Irakin yrityksestä ostaa uraania Afrikasta.

Sekä Bush että hänen turvallisuuspoliittinen neuvonantajansa Condoleezza Rice vakuuttivat perjantaina, että juuri näin oli tapahtunut. -Pidin kansakunnalle puheen, jonka tiedustelupalvelu oli hyväksynyt. Puheessa erittelin Saddam Husseinin muodostamia uhkia amerikkalaisille, Bush kertoi vieraillessaan Ugandassa.

-CIA tarkisti koko puheen...Jos CIA, CIA:n johtaja, olisi sanonut "ottakaa tämä pois puheesta", silloin se kohta olisi otettu pois, kertoi puolestaan Rice. Ricen mukaan Valkoinen talo luotti täysin CIA:n johtajaan George Tenetiin, joka on hänen mukaansa palvellut maataan "erittäin hyvin".
CBS:llä toiset tiedot

CBS-televisiokanava sen sijaan kertoi eilen, että Valkoinen talo oli ottanut väitteen Irakin yrityksestä hankkia uraania Afrikasta mukaan puheeseen, vaikka CIA oli kehottanut poistamaan sen. Kanavan mukaan Bush tiesi, että tieto oli väärä, mutta esitti sen totena.

CBS:n toimittaja David Martin kertoi CIA:n todenneen, että jos lähteenä mainitaan Britannian tiedustelupalvelu, uraanihankinnat voidaan mainita.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell kertoi eilen antamassaan haastattelussa, että on "naurettavaa" väittää, että presidentti olisi johtanut kansaa harhaan. Powell ei kuitenkaan sisällyttänyt tietoa uraanista viikkoa myöhemmin pitämäänsä puheeseen YK:n turvallisuusneuvostossa.
Demokraatit kriittisiä
Kohun jatkuessa myös demokraattisen puolueen kritiikki Bushia kohtaan kiihtyy. Eilen presidenttiehdokkuutta tavoitteleva senaattori John Kerry vaati Bushia kertomaan totuuden Irakista, mukaanlukien sen, miksi sota yhä jatkuu ja uhrien määrä kasvaa. Kerry halusi Bushin myös tunnustavan, ettei Yhdysvalloilla ole riittävästi voimavaroja Irakin jälleenrakentamiseksi ja että amerikkalaisten tulisi vetäytyä sopivan ajan kuluessa. Kerry äänesti aikanaan kongressissa sotatoimien puolesta.

Myös muut demokraattien kongressiedustajat jatkoivat kritiikkiään sarjatulella. He kuvailivat Irakia mm. sissien ampumaradaksi ja vaativat Yhdysvaltoja pyytämään apua YK:lta. -Millainen suunnitelma meillä on sodanjälkeisen Irakin varalle? Jos sellainen on, niin sitä pitäisi kyllä muuttaa, sillä se ei toimi, sanoi Kalifornian edustaja Nancy Pelosi.

(MTV3- STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 11.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.