Bush puolusti CIA:n vankilentoja

Samaan aikaan tuore kysely osoittaa, että amerikkalaiset ovat yhä kriittisempiä Irakin sodan suhteen.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on puolustanut CIA:n vankilentoja, joiden avustamisesta tuore Euroopan neuvosto suomii myös useita EU-maita.

Bush korostaa, että kuljetuslennot ovat osa pitkään jatkuneita, jo Yhdysvaltain edellisten hallintojen käytäntöjä, eivätkä ne loukkaa minkään maan suvereniteettia.

Hän ei kiistänyt tuoretta raporttia, jonka mukaan 14 maata on tehnyt yhteistyötä salaisten lentojen toteuttamisessa ja kahdessa maassa on jopa ollut vankiloita.

- Tapauksissa, joissa emme pysty karkottamaan tiettyä vaarallista henkilöä, luovutuksia tapahtuu, Bush sanoo.

Bush kertoo myös, että Yhdysvallat haluaa sulkea pahamaineisen Guantanamon vankileirin. Presidentin mukaan sulkemiseen pyritään lähettämällä vankeja kotimaihinsa sekä järjestämällä vaarallisimpina pidettyjen oikeudenkäyntejä Yhdysvalloissa.

- Teemme parhaillaan yhteistyötä eri maiden kanssa vankien lähettämiseksi kotimaihinsa, mutta jotkut heistä voisivat olla vapaalle jalalle päästessään vaaraksi amerikkalaisille ja muille maailman kansalaisille, Bush selittää käytäntöä.

Bush keskusteli Guantanamosta Tanskan pääministerin Anders Fogh Rasmussenin kanssa Camp Davidissa. Hän vakuutti ymmärtävänsä Tanskan huolen Guantanamosta.

Amerikkalaiset yhä skeptisempiä Irakin sodan suhteen

Amerikkalaiset ovat yhä skeptisempiä Irakin sodan suhteen, ilmenee tuoreesta kyselystä. Associated Pressin tutkimuslaitos Ipsoksella teettämä kysely toteutettiin juuri ennen al-Qaida-johtaja Abu Musab al-Zarqawin surmaamista.

Kyselyn mukaan 59 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että Irakin sotaan lähtö vuonna 2003 oli virhe. Nousua viime vuoden joulukuun lukuihin on kymmenen prosenttiyksikköä.

Tutkimuksessa haastatelluista amerikkalaisista vain 33 prosenttia on tyytyväisiä siihen, miten presidentti Bush on hoitanut sodan.

Zarqawin surmaaminen oli yksi Bushin merkittävimmistä nnistumisista sodan aikana sitten Saddam Husseinin vangitsemisen loppuvuodesta 2003. Se saattaa jossain määrin vaikuttaa amerikkalaisten näkemyksiin sodassa onnistumisesta.

Edelleenkään Bush ei kuitenkaan pääse lupailemaan amerikkalaisille pikaista vetäytymistä Irakista. Hän sanoi vetäytymisen riippuvan sodan voitosta eli siitä, milloin Irak pystyy huolehtimaan turvallisuudestaan ja hallinnostaan itsenäisesti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat