Mainos

Bush puhui terrorismista, dopingista ja avioliitosta

Vuosittaisessa valtion tilaa käsittelevässä puheessa Yhdysvaltain presidentti puuttui taas mm. terrorismin kitkemiseen ja avasi samalla vaalikampanjan.

Yhdysvaltain presidentti George Bush on jälleen varoittanut kansalaisiaan terrorismin vastaisen sodan jatkumisesta. Vuosittaisessa valtion tilaa käsittelevässä puheessaan Bush muistutti myös, että ilman Irakin sotaa Saddam Hussein jatkaisi edelleen aseohjelmiaan.

Bush muisti puheessaan myös konservatiivisia kannattajiaan sanomalla avioliiton kuuluvan ainoastaan miehen ja naisten väliseen liittoon. Bush korosti moraalisten arvojen perinnettä avioliittokysymyksessä, mutta muistutti myös jokaiselle kuuluvasta ihmisarvosta.

Presidentti George Bush puuttui aamuyöllä pitämässään puheessa myös dopingin käyttöön urheilussa.

Hän kehotti seurojen omistajia, urheilijoita ja valmentajia kitkemään kielletyt aineet urheilusta. Bushin mukaan steroidien käyttö on vaarallinen esimerkki urheilevalle nuorisolle.

Bush korosti urheilijoiden merkitystä nuorten esikuvina. Hän mainitsi kiellettyjen aineiden pesiytyneen erityisesti baseballiin ja amerikkalaiseen jalkapalloon.

Demokraatit: Tyhjiä lupauksia


Yhdysvaltain johtavat demokraattipoliitikot arvostelevat ankarasti puhetta. Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuuden tavoittelijoiden mielestä puhe sisälsi tavallisten amerikkalaisten näkökulmasta tyhjiä lupauksia.

Demokraattien mielestä Bushin ulkopolitiikka on ollut vastuutonta ja hän on loitontanut liittolaismaita. Se on puolestaan demokraattien mukaan johtanut siihen, että Yhdysvallat on joutunut yksinään kantamaan suurimman osan Irakin sodan aiheuttamista kuluista ja miestappioista.

-Minun mielestäni meillä on kaksi erilaista maailmaa, maailma, josta presidentti puhuu ja se maailma, jossa amerikkalaiset elävät, sanoi Iowan esivaalit maanantaina voittanut Massachusettsin senaattori John Kerry. Kerryn mielestä työläiset kärsivät ympäri maata.

Pohjois-Carolinan senaattori John Edwards oli samoilla linjoilla.

-Kun presidentti sanoo, että kansakunnan tila on vahva, pitää kysyä: Herra presidentti, minkä kansakunnan, Edwards sanoi. Sekä Kerryn että Edwardsin mielestä Wall Streetin porukalla menee hyvin, mutta muilla huonommin. Myös kolmas varteenotettava presidenttiehdokkuuden tavoittelija, Vermontin entinen kuvernööri Howard Dean käytti samantapaista kieltä Bushin puhetta arvostellessaan.

Kenraali evp Wesley Clarkin mukaan Bushin talouspolitiikka uhkaa amerikkalaisten tulevaisuutta, ulkopolitiikka turvallisuutta ja sisäpolitiikka asettaa perheet jumbosijalle. Clark sanoi, että Bush käyttää miljardeja dollareita Irakin sotaan, ohjuspuolustukseen ja ihmisen lähettämiseen Marsiin.

-Mutta hän aikoo käyttää yhteensä 120 miljoonaa dollaria työllisyyskoulutukseen. Se on vain 15 dollaria jokaista työtöntä amerikkalaista kohti. Se ei ole kovinkaan paljon enemmän kuin bussilippu koulutuskeskukseen ja lounas ja kahvi.

Bush tiukoilla taloudessa


Marraskuun presidentinvaalien lähestyessä talouden uskotaan merkitsevän äänestäjille yhä enemmän. Presidentin isän George Bushin uudelleenvalinta kariutui 1992 juuri talouteen.

Bushin kannatus on äskettäin julkistetun mielipidemittauksen mukaan demokraatteihin nähden ylivoimaista kansallisen turvallisuuden saralla. Mutta lähes 60 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että demokraatit pärjäävät taloudessa paremmin, Washington Post -lehden ja ABC-television tekemä kysely osoittaa.

Bushin valtaantulon jälkeen ainakin 2,3 miljoonaa amerikkalaista on menettänyt työpaikkansa. Osakemarkkinat ovat toipuneet sitten viime vuoden, mutta Wall Streetin menestys ei ole poikinut uusia työpaikkoja. Bush joutuu tosissaan kamppailemaan paikastaan. Riippumatta siitä kuka demokraattien presidenttiehdokas on, Bushin johto on vain pari prosenttiyksikköä. Hänen kannatuksensa on 48 prosenttia, kun taas demokraatteja kannattaa kyselyn mukaan 46 prosenttia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Huomenta Suomi 21.01.2004)

Presidentti Bushin puheessa ei ollut yllätyksiä eikä suuria poliittisia avauksia, arvioi toimittaja Pertti Nyberg.

(Huomenta Suomi 21.01.2004)

Demokraatit ovat tyrmänneet Bushin pitämän puheen. Talouden tilasta Bushilla ja demokraateilla on täysin erilainen käsitys.

(Seitsemän uutiset 21.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.