Bush puhui ilmastonmuutoksesta

Ilmastonmuutos nousi puheeksi Yhdysvaltain presidentti George Bushin ja Kiinan presidentti Hu Jintaon tapaamisessa Australiassa.

Yhdysvallat ja Kiina etsivät yhteistä näkemystä ilmastonmuutoksen torjumiseen, kun maiden presidentit tapasivat Australiassa Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestön Apecin huippukokouksen alla.

Presidentti George W. Bushin mukaan molemmat maat ovat halukkaita työskentelemään ilmaston hyväksi. Kiina on kuitenkin suhtautunut nihkeästi siihen, että Apecista tulisi keskeinen pelaaja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Australia on nostanut ilmastokysymykset keskeisesti viikonvaihteessa pidettävän huippukokouksen asialistalle. Yhdysvallat on tukenut aloitetta. Kiinan presidentti Hu Jintao huomautti, että ilmastosta voi toki keskustella Apecissa, mutta asian tulisi olla pääasiallisesti YK:n hoidossa.

Kiina ei ole ainoa maa, joka on asettunut poikkiteloin. Myös Filippiinien presidentin Gloria Arroyon mukaan Apecin ei pitäisi yrittää kiertää YK:ta, koska maailmanjärjestö pystyy toimimaan kattavammin ja sitovammin.

Malesian edustaja puolestaan huomautti, että E-kirjain Apec-lyhenteessä viittaa talouteen (economy), ei ympäristöön (environment).

Kehittyvät maat jarruttavat

Jos Apecin 21 jäsenvaltiota onnistuvat saamaan aikaiseksi konkreettisia lopputuloksia, eivät vaikutukset olisi mitenkään vähäisiä. Yhteensä jäsenvaltiot työntävät ilmoille puolet maailman kasvihuonepäästöistä, ja Yhdysvallat ja Kiina ovat suurimmat saastuttajamaat.

Kasvihuonekaasujen päästöjä rajoittava Kioton sopimus on umpeutumassa vuonna 2012. Yhdysvallat ja Australia ovat ainoat teollisuusmaat, jotka jättäytyivät sopimuksen ulkopuolelle.

Niiden mukaan sopimuksessa olisi pitänyt ottaa huomioon Kiinan ja Intian kaltaiset kehittyvät maat ja sitoa ne samoihin tavoitteisiin teollisuusmaiden kanssa. Nyt kaksikko puhuu entistä enemmän kaikkia velvoittavan uudenlaisen yhteistyön puolesta.

Kehittyvät maat sen sijaan haluavat myönnytyksiä. Esimerkiksi Hu ilmoitti, että tiukat rajoitukset saattaisivat haitata Kiinan yrityksiä vähentää köyhyyttä.

Taiwan ja yuan esillä

Ilmastokysymysten ohella Bush ja Hu keskustelivat Taiwanin suunnitelmista järjestää kansanäänestys YK-jäsenyydestä. Hun mukaan suunnitelmat ajavat aluetta "mahdollisesti vaaralliseen" suuntaan. Bush kertoi olevansa huolissaan tilanteesta.

Myös valuuttakurssit nousivat puheeksi, sillä Kiinan heikko yuan on jo kauan rasittanut maiden suhteita. Bush painotti, että Kiinan tulisi jatkaa uudistuksia.

Bush luonnehti keskusteluja Hun kanssa rakentaviksi. Hänen mukaansa mailla on paljon yhteisiä mielenkiinnonkohteita ja keskustelu niistä oli ollut Hun kanssa luontevaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat