Mainos

Bush perui tuen YK:n väestörahastolle

Yhdysvallat ei maksa YK:n väestörahastolle lupaamaansa 34 miljoonan dollarin summaa. Presidentti George W. Bush haluaa suunnata rahat mieluummin maan ulkoministeriön johtamalle kansainvälisen kehityksen virastolle, jonka ohjelmat tukevat mm. lasten terveydenhoitoa.

Yhdysvaltain konservatiiviset piirit ovat painostaneet Bushin hallintoa jo pitkään luopumaan YK:n rahaston tukemisesta. Vanhoillisten piirien mukaan YK:n ohjelman avulla edistetään aborttioikeutta ja järjestetään Kiinassa pakkosterilisaatioita.

Bushin hallinnon on pakko miellyttää jo pelkästään syksyn kongressivaalien vuoksi äärikonservatiivisia abortinvastaisia piirejä, sillä juuri niiden tuella Bush voitti presidentinvaalit.

Yhdysvaltain naisjärjestöt arvostelleet jo etukäteen kärkevästi Bushin aikomuksia, samoin on odotettavissa, että lukuisat muut järjestöt liittyvät kritiikkiin.

Jo ennen virallista ilmoitusta asiasta 48 kongressin jäsentä vaati Bushilta selvitystä siitä, miksi hän epäsi rahoituksen hyväksyttyään sen tammikuussa.

Jyrkkä suunnanmuutos

Bushin suunnanmuutos on selkeä, sillä hän on itse esittänyt avustussumman nostamista 21,5 miljoonasta dollarista 25 miljoonaan dollariin. Lainlaatijat nostivat summan sittemmin 34 miljoonaan.

Bush oli jo allekirjoittanut avustusta koskevan lain, mutta allekirjoittaessaan lakia tammikuussa Bush varasi itselleen oikeuden "harkita YK:n väestörahaston rahoituksen tasoa".

Yhdysvaltain hallinnon keväällä Kiinaan tehdyn tarkastusmatkan aikana ei löytynyt mitään todisteita siitä, että YK:n väestöohjelma tukisi abortteja tai sterilisaatioita. Aiemmin maassa vieraillut brittiryhmä ei havainnut myöskään YK:n käyttävän varoja aborttien tukemiseen.

YK on ilmoittanut jo ennalta olevansa järkyttynyt USA:n päätöksestä.

-Me emme ole mukana missään pakkopolitiikassa Kiinassa tai missään muualla emmekä ole koskaan olleet, sanoi YK:n väestöjärjestön tiedottaja Sterling Scruggs.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.