Mainos

Bush: Palestiinan on oltava yhtenäinen

Presidentti George Bush kehottaa Israelia auttamaan palestiinalaisia turvallisuusjoukkojen uudistamisessa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tavannut palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin Länsirannalla.

Bushin mukaan tulevan Palestiinan valtion on oltava yhtenäinen. Hän vakuuttaa uskovansa, että rauhansopimus syntyy vuoden kuluessa ennen hänen virkakautensa päättymistä.

Bush kehotti myös Israelia auttamaan palestiinalaisia turvallisuusjoukkojen uudistamisessa.

Eilen tuhannet palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin kannattajat osoittivat Gazassa mieltään Bushia vastaan. Bush vierailee alueella ensimmäistä kertaa presidenttinä.

Bush maksaisi korvauksia palestiinalaispakolaisille

Bush ehdottaa korvauksien maksamista palestiinalaispakolaisille. Bushin mukaan itsenäisen palestiinalaisvaltion luomiseksi tarvitaan uusia kansainvälisiä toimia, joihin korvaukset voisivat kuulua.

Bush uskoo, että Lähi-idän rauhansopimus syntyy vuoden loppuun mennessä. Rauhan edellytyksenä Bush vaatii Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehityksen.

Presidentin mukaan palestiinalaisilla on oikeus omaan valtioonsa. Hän myös uskoo palestiinalaisvaltion vakauttavan aluetta.

Bush vetoaa arabimaihin, jotta nämä tukisivat Israelin ja palestiinalaisten ponnisteluja rauhan puolesta.

Presidentti on valmis matkustamaan alueelle vielä uudestaan ennen kautensa päättymistä tammikuussa 2009, Valkoinen talo ilmoittaa.

Palestiinalaisilla ei uskoa Bushin vierailun tuloksiin

Parisataa vihaista mielenosoittajaa kokoontui tänään Länsirannalla sijaitsevaan Ramallahiin osoittamaan mieltään presidentti Bushin vierailua vastaan. Mielenosoittajat nimittivät Bushia sotarikolliseksi ja sanoivat, ettei hänestä ole palestiinalaisten ahdingon helpottajaksi.

-En usko, että hän tekee mitään palestiinalaisten hyväksi. Jos hän todella olisi halunnut tehdä jotain, hänellä olisi ollut tähän jo kuusi vuotta aikaa, sanoi Muhammed Khaldi, 64.

Monia palestiinalaisia ärsyttivät niin vierailuun liittyneet erittäin tiukat turvatoimet kuin sekin, ettei Bush käynyt ollenkaan palestiinalaisten entisen johtajan Jasser Arafatin hautamuistomerkillä.

-Amerikkalaiset ovat ylpeitä omasta historiastaan ja symboleistaan. Sivuuttamalla meidän historialliselle johtajallemme pystytetyn muistomerkin Bush osoittaa halveksuntaa kaikkia uhrauksiamme kohtaan, 36-vuotias Rasha Qawas sanoi.

Elämä Ramallahissa käytännössä pysähtyi vierailun ajaksi. Nelisentuhatta turvallisuusjoukkojen jäsentä eristi palestiinalaisten hallintorakennukset. Lähistölle ei päästetty autoja eikä jalankulkijoita, ja kiipeäminen rakennusten katoille vierailua seuraamaan kiellettiin.

Ramallahin torilla pinaattia tavallisesti myyvää kahdeksan lapsen isää Abu Haithamia harmitti tulojen menetys, etenkin kun odotukset vierailun tuloksista eivät olleet suuria.

-Lapsiamme tapetaan hänen aseillaan, joten hän ei voi olla rehellinen rauhanvälittäjä, Haitham pohti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.