Mainos

Bush paisuttaa edelleen turvallisuusbudjettiaan

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush aikoo korottaa roimasti maan sisäisen turvallisuuden määrärahoja.

Bushin vuoden 2003 budjettiesityksessä lähes kaksinkertaistetaan kotimaan turvallisuuteen menevät varat: nykyinen vajaat 20 miljardia dollaria (23 mrd euroa) halutaan paisuttaa noin 38 miljardiin dollariin (44 mrd euroon). Bush kertoi lisää turvallisuusbudjetistaan tänään Mainen osavaltiossa, jossa hän tutustui mm. rannikkovartioston toimintaan.

Korotuksista hyötyy huomattavasti esimerkiksi maahanmuuttovirasto INS. Virasto saa lisärahaa rajavirkailijoiden palkkaamiseen erityisesti Kanadan rajalle. Rajavartioinnin lisäksi virasto saa varoja uusien tietokonejärjestelmien kehittämiseen. Niiden avulla yritetään seurata tehokkaammin ulkomaalaisten maahantuloa ja maastapoistumista.

Rajaruuhkat uhkana

Lisärahaa suunnataan myös tullilaitokselle ja rajavartiolaitokselle. Rajojen valvonnan tehostaminen on jättimäinen urakka, sillä vuoden aikana Yhdysvaltain rajat ylittää noin 500 miljoonaa ihmistä, 11 miljoonaa rekkaa ja yli kaksi miljoonaa junanvaunua.

Rajojen tehotarkkailuun suunnataan esityksen mukaan lokakuussa alkavan budjettikauden aikana kaikkiaan yli kymmenen miljardia dollaria.

-Yhdysvaltain ilma-, maa- ja merirajojen on tarjottava amerikkalaisille voimakas puolustus ulkoisia uhkia, erityisesti terroristeja, vastaan, mutta myös huumeita, tauteja ja muita vaarallisia asioita vastaan, todettiin Valkoisesta talosta.

Haasteena on kuitenkin rajaliikenteen pitäminen sujuvana; sekä turismi että kauppa kärsivät takkuilevasta rajanylityksestä.

Paisuva turvallisuusbudjetti

Eilen Bush lupasi kohonneiden turvatoimien kustannusten kanssa kamppaileville kaupungeille lisärahaa uudessa turvallisuusbudjetissaan. Monet suurkaupungit ovat joutuneet satsaamaan turvatoimiin miljoonia dollareita enemmän kun niiden talousarvioissa oli kaavailtu ennen syyskuun 11. päivän tapahtumia.

Bushin turvallisuusbudjetti on paisunut melkoisesti edellisvuodesta. Puolustusministeriön budjettiin on kaavailtu jättimäistä 48 miljardin dollarin korotusta, ja nyt sisäiseen turvallisuuteen osoitetaan lisää yli 18 miljardia dollaria. Kaikkiaan turvallisuuteen halutaan siis lisää yhteensä lähes 67 miljardia dollaria (78 mrd euroa).

Bush ei yritäkään enää saada aikaa ylijäämäistä budjettia, sillä se vaatisi melkoisia leikkauksia muista kohteista.

Valkoinen talo ei ole vielä kertonut, mistä aiotaan leikata ja kuinka paljon. Sen verran kuitenkin tiedetään, että seuraavien vuosien talousarviot ovat selvästi miinuksella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.