Mainos

Bush otti vastuun virheistä Irakissa

Yhdysvaltain presidentti ilmoitti odotetusti lähettävänsä Irakiin yli 20 000 amerikkalaissotilasta lisää.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on ottanut vastuun Irakissa tehdyistä virheistä. Bush myönsi virheet aamuyöllä pitämässään tv-puheessa, jossa hän linjasi uutta Irak-strategiaansa.

Bush myönsi puheessaan Yhdysvaltain epäonnistuneen irakilaisten turvallisuuden varmistamisessa. Hän ilmoittikin odotetusti lisäävänsä amerikkalaisjoukkojen määrää Irakissa 20 000 sotilaalla.

Bushin mukaan turvallisuusongelmia on erityisesti Bagdadissa, jonka valvonta siirretään vähitellen Irakin omien turvallisuusjoukkojen hallintaan.

- Siellä ei ollut riittävästi irakilaisia ja amerikkalaisia joukkoja turvaamassa naapurustoja, jotka oli puhdistettu terroristeista ja kapinallisista, ja niillä joukoilla, joita meillä oli, oli liikaa rajoituksia, Bush selitti.

Pääosa uusista joukoista komennetaan väkivallan raastamaan Bagdadiin. Uutistoimistojen mukaan ensimmäiset uudet joukot ovat jo saapumassa kaupunkiin.

Irakille lisävastuuta

Samalla Bush kuitenkin painotti, että Yhdysvallat ei ole sitoutunut Irakiin määräämättömäksi ajaksi. Irakin omien joukkojen pitäisi hänestä pystyä turvaamaan maa marraskuuhun mennessä. Hän vaati Irakilta nykyistä suurempaa panosta väkivallan hillitsemiseksi.

- Jos Irakin hallitus ei pidä lupauksiaan, se menettää amerikkalaisten tuen sekä Irakin kansan tuen, Bush varoitti. -Jos me lisäämme tukeamme tällä ratkaisevalla hetkellä ja autamme irakilaisia katkaisemaan väkivallan kierteen, voimme nopeuttaa omien joukkojemme kotiin paluuta.

Lisäjoukkoihin tarvitaan 4,3 miljardia euroa. Bush lupasi Irakin hallituksen maksavan omasta taskustaan 7,7 miljardia euroa maan jälleenrakentamiseen ja työllisyysohjelmiin.

Presidentti lausui varoituksen sanoja Syyrialle ja Iranille. Hän vannoi, että niiden terroristeja tukeva verkosto tuhotaan ja tätä toimintaa tukemaan alueelle lähetetään amerikkalainen lentotukialus. Ulkoministeri Condoleezza Rice lähtee huomenna Lähi-itään seuraamaan tilannetta.

Sotaa on käyty keväästä 2003, ja sen suosio on Yhdysvalloissa laskenut viime aikoina romahdusmaisesti. Bushin aloittamaa Irakin sotaa pidetään yhtenä pääsyynä republikaanien kärsimään tappioon marraskuun kongressivaaleissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.