Mainos

Bush nimitti korkeimman oikeuden puheenjohtajan

Presidentti toivoi, että senaatti voisi vahvistaa Robertsin nimityksen kuukauden kuluessa.

Presidentti George W. Bush nimitti maanantaina tuomari John Robertsin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden uudeksi puheenjohtajaksi.

Bush kaavaili aiemmin Robertsin nimittämistä toiseen avoimeen virkaan korkeimmassa oikeudessa.

-Tuomari Roberts on ansainnut kansakunnan luottamuksen. Siksi olen tyytyväinen voidessani nimittää hänet 17. korkeimman oikeuden puheenjohtajaksi, Bush sanoi.

Presidentti toivoi samalla, että senaatti voisi vahvistaa Robertsin nimityksen kuukauden kuluessa, eli ennen lokakuun 3. päivää, kun korkeimman oikeuden uusi istuntokausi alkaa.

Robertsista, 50, oli alun perin määrä tulla eroa pyytäneen Sandra Day O'Connorin seuraaja korkeimpaan oikeuteen. Oikeuden puheenjohtajan William Rehnquistin lauantainen kuolema muutti kuitenkin nimityskuvion.

Kun Robertsia kaavailtiin O'Connorin seuraajaksi, arvioitiin yleisesti, että nimitys menisi läpi senaatissa ilman suurta vastarintaa. Demokraattiopposition piirissä on katsottu, että vaikka Roberts on konservatiivi, olisi valinta voinut osua johonkuhun huomattavasti jyrkemmän linjan konservatiiviin.

Robertsin nimittäminen korkeimman oikeuden puheenjohtajaksi merkitsee sitä, että Bush joutuu hakemaan uuden ehdokkaan O'Connorin virkaan.Yhdysvaltojen senaatin oli määrä aloittaa Robertsin kuuleminen tiistaina.

Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen kuuluu yhdeksän jäsentä. Se on erittäin vaikutusvaltainen elin, jonka kontolle kuuluu muun muassa perustuslain lopullinen tulkinta.

Korkein oikeus on ottanut kantaa muun muassa aborttiin, kuolemanrangaistukseen ja homoliittoihin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.