Mainos

Bush nimitti kiistellyn kenraalin CIA:n johtoon

Asiantuntijat ounastelevat kiistoja, koska kaikkia ei miellytä Bushin ehdokkaan sotilaallinen tausta.

Presidentti George W. Bush on ajautumassa jälleen uuteen vääntöön Yhdysvaltain kongressin kanssa. Lainsäätäjät miettivät, onko entinen kenraali sopiva keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajaksi. Bushin mielestä on, hän nimitti Michael Haydenin tehtävään tänään.

- Hän on mitä suurimmassa määrin pätevä tehtävään, Bush perusteli Haydenin nimitystä.

Kenraalin ansioita ei kyseenalaista kukaan, mutta kriisiin ajautunut tiedustelupalvelu tarvitsisi monien mielestä siviilijohtajan.

- Kunnioitan Haydenia suuresti, hänellä on ollut hieno ura. Hän on vain väärä henkilö väärässä paikassa väärään aikaan. Sotilashenkilön ei pitäisi johtaa siviilivirastoa tällä hetkellä, edustajainhuoneen tiedustelupalvelukomitean puheenjohtaja Peter Hoekstra sanoi.

Hayden on kiistelty nimitys myös siksi, että hän on ollut Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n johtajana. Huippusalainen virasto on viime kuukausina ollut otsikoissa salakuunteluohjelmansa takia.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Bush antoi NSA:lle luvan kuunnella salaa tuhansien amerikkalaisten ulkomaanpuheluja. Useat kongressiedustajat älähtivät, sillä lain mukaan siihen pitäisi ainakin periaatteessa saada erityistuomioistuimen lupa.

Skandaalit vaivaavat CIA:ta

Legendaarista CIA:ta on viime vuosina pöllytetty. Viime viikolla tiedustelupalvelun johdosta eronnut Porter Goss ehti olla tehtävässään vain puolitoista vuotta.

Goss tuli CIA:n johtajaksi sen jälkeen, kun George Tenet erosi Irakin vääristä tiedustelutiedoista nousseen kohun takia.

CIA ei toimi enää itsenäisesti, vaan sen johtaja raportoi kansalliselle turvallisuusjohtajalle John Negropontelle. Mikäli kongressi hyväksyy Haydenin nimityksen, hänestä tulee samalla Negroponten varamies.

Bush kiitteli Gossin aloittamia uudistuksia. Skandaalinkäryä hän ei kuitenkaan ole saanut CIA:sta poistettua.

Entistä kongressiedustajaa Randy Cunninghamia syytetään lahjusten otosta puolustusteollisuudelta ja tutkimukset ulottuvat myös Gossin lähipiiriläisiin.

61-vuotias Hayden on ilmavoimien neljän tähden kenraali. NSA:n lisäksi hän on työskennellyt muun muassa amerikkalaisjoukkojen komentajana Etelä-Koreassa sekä aseriisuntakysymyksistä vastaavana johtajana Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvostossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.