Mainos

Bush nimesi Ricen turvallisuusneuvonantajaksi

Yhdysvaltain presidentiksi valittu George W. Bush on odotetusti nimittänyt Condoleezza Ricen turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajakseen. Rice on ensimmäinen nainen tehtävässä.

Condoleezza Rice

46-vuotias Rice on musta, samoin kuin Colin Powell, jonka Bush nimesi eilen tulevan hallituksensa ulkoministeriksi. Bush nimitti Valkoiseen taloon myös muita korkeita virkamiehiä. Presidentin lainopilliseksi avustajaksi nousee Texasin korkeimman oikeuden tuomari Al Gonzales. Bushin kampanjan viestintäjohtajana toiminut Karen Hughes puolestaan on presidentin uusi neuvonantaja.

Gore ja Bush tapaavat Washingtonissa

Nimitysten jälkeen Bushin lensi Washingtoniin neuvottelemaan tulossa olevasta vallanvaihdosta. Virallisesti hallitusvalta siirtyy Bushin hallitukselle 20. tammikuuta. Washingtonissa Bush tapaa myös varapresidentti Al Goren, joka hävisi presidentinvaalit Bushille pitkällisen ja katkeran ääntenlaskentakiistan ja tuomioistuintaistelun jälkeen. Bush keskustelee huomenna tiettävästi myös Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Alan Greenspanin kanssa. Bush tapaa myös nykyisen presidentin
Bill Clintonin. He keskustelevat muun muassa ääntenlaskusotkusta ja sen aiheuttaman kahtiajaon paikkaamisesta.

Musta ja nainen

Turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi nimetty Gondoleezza Rice on musta ja nainen, mikä ei ole tavallinen yhdistelmä Yhdysvaltain hallituksen korkeimmilla paikoilla. Hänellä on vaikuttava akateeminen ansioluettelo. Sujuvaa venäjää puhuva Rice oli tulevan presidentin isän George Bushin tärkeimpiä ulkopoliittisia neuvonantajia tämän presidenttikaudella 1990-luvun vaihteessa.

Colin Powell

Ilmoittaessaan Colin Powellin nimityksestä eilen Bush pyrki hälventämään epäilyjä omasta vähäisestä ulkopoliittisesta kokemuksestaan. Bush vakuutti vierailleensa ulkomailla yli kymmenen kertaa. Hän luetteli lomamatkat Ranskaan, Bermudaan ja Italiaan sekä sanoi vierailleensa amerikkalaisten kuvernöörien valtuuskunnan mukana Israelissa ja Egyptissä. Lisäksi Bush sanoi tehneensä liikematkan Guatemalaan, vierailleensa Kiinassa ja Gambiassa samoin kuin vierailleensa monta kertaa Kanadassa ja Meksikossa.

Powellin ja Ricen nimitykset joutuvat senaatin vahvistettaviksi, kuten kaikki korkeat hallitusnimitykset, mutta kummallakaan ei uskota olevan vaikeuksia saada tukea paitsi republikaaneilta myös demokraateilta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.