Mainos

Bush matkusti uudelleen Katrinan tuhoalueelle

Yhdysvaltain presidentti George Bush on matkustanut toistamiseen hurrikaanin runtelemalle Meksikonlahdelle.

New Orleansissa on jatkettu evakuointia, vaikka kaupungin musertaneen Katrina-hirmumyrskyn tuhoisasta vierailusta on kulunut jo viikko. Viranomaisten mukaan päivän aikana on pelastettu satoja ihmisiä, mutta tuhannet odottavat edelleen pelastusta katoilla, ullakoilla ja veden valtaamissa kodeissaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush saapui iltapäivällä paikallista aikaa Baton Rougeen Louisianaan tehdäkseen toisen kiertokäynnin tuhoalueilla. Tällä kertaa presidentin on määrä tutustua tuhoihin myös maasta käsin. Edellisellä vierailulla keskiviikkona Bush tutki alueita ilmasta.

Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeri Michael Chertoff sanoi kuitenkin pahimman olevan vasta edessä:

-Kun vesi saadaan pois New Orleansista, tulemme löytämään ihmisiä, jotka kuolivat piiloutuneina taloihinsa, ihmisiä, jotka tulva huuhtoi mennessään, ihmisiä, joiden ruumiit makaavat kaduilla. Näky tulemaan juuri niin kauhea kuin vain voitte kuvitella, Chertoff varoitti.

Hirmumyrsky Katrinan tuhoalueen viranomaiset arvostelevat Yhdysvaltain johtoa pelastustoimien laiminlyönnistä yhä ankarammin sanakääntein.

Monet asukkaat ovat käyneet viikonloppuna ensimmäistä kertaa myrskyn jälkeen katsomassa kotejaan ja liikkeitään ja suunnittelemassa jälleenrakentamista. Osa evakuoiduista ihmisistä ei kuitenkaan enää halua palata takaisin New Orleansiin.

EU-maat lähettävät ruokaa ja huopia USA:n tuhoalueille

EU-maat lähettävät Yhdysvaltojen hirmumyrskytuhoista kärsineille alueille hätäapuna muun muassa ruokaa ja huopia.

EU-komission mukaan Saksa on jo lennättänyt Yhdysvaltoihin 25 000 tonnia elintarvikkeita. Myös Italian ja Britannian avustuskoneet ovat jo lähteneet, ja Ruotsi on valmis lähettämään apua lyhyellä varoitusajalla.

Yhdysvallat pyysi viikonloppuna hätäapua sekä Euroopan unionin että sotilasliitto Naton jäsenmailta. Maa toivoo aluksi erityisesti ensiapupakkauksia, huopia, vettä kuljettavia rekkoja sekä valmisruoka-annoksia.

Yhteensä 12 EU-maata on toistaiseksi tarjonnut apua. Komission mukaan apua olisi voitu toimittaa jo aiemmin, jos Yhdysvallat olisi sitä pyytänyt.

Suomi on tarjonnut EU:lle 30-henkistä Finnrescueforce-avustusyksikköä. Muun muassa palomiehistä koostuva yksikkö voidaan lähettää kuuden tunnin varoitusajalla. Yhdysvallat ei ole kuitenkaan ainakaan vielä pyytänyt henkilöstöapua.

Yhteensä Yhdysvalloille on virrannut aputarjouksia jo noin 60 maalta ympäri maailmaa. Maiden joukossa on sekä useita kehitysmaita että Yhdysvaltain poliittisia kiistakumppaneita, esimerkiksi kommunistinen Kuuba.

(MTV3-STT-AFP)

(Seitsemän uutiset 05.09.2005)

(Huomenta Suomen uutiset 05.09.2005)

New Orleansin väestönsuojissa vallitsivat viidakon lait, kertoivat kaupungista pelastuneet toimittaja Mika Hentuselle.

(Huomenta Suomi 05.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.