Mainos

Bush lupaa aktiivisuutta Lähi-idän rauhan hyväksi

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ilmoitti eilen, että nyt alkavan rauhanprosessin tavoitteena on rauhansopimuksen laatiminen ensi vuoden loppuun mennessä.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush pitää Lähi-idän rauhaa mahdollisena ja lupaa maansa toimivan aktiivisesti sen edistämiseksi. Bush lupasi myös täyden tuen Israelin pääministerille Ehud Olmertille ja palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille.

Hän ilmoitti kannastaan illalla keskusteltuaan Olmertin ja Abbasin kanssa Valkoisessa talossa.

Lähi-idän seuraava rauhankokous järjestetään Moskovassa, kertoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Kokouksen ajankohtaa ei vielä tiedetä.

Lavrovin mukaan Israel ja palestiinalaiset ovat kuitenkin hyväksyneet Venäjän tarjouksen isännöidä seuraavaa huipputapaamista.

Israelin pääministeri Ehud Olmert ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sopivat eilen Yhdysvalloissa aloittavansa rauhanneuvottelut heti. Tavoitteena on päästä sopuun Palestiinan valtion perustamisesta ensi vuoden loppuun mennessä.

Israelin pääministeri Ehud Olmertinmukaan Israelin ja palestiinalaisten välille ei saada rauhaa vuoden 2008 aikana.

Yhdysvaltain presidentti George Bush oli ilmoittanut vain tunteja aikaisemmin historiallisesta Lähi-idän rauhanprosessin käynnistymisestä Yhdysvaltain Annapolisissa. Takarajaksi rauhanprosessille asetettiin ensi vuoden loppu.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan Olmertin ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbasin väliset keskustelut jatkuvat tänään Valkoisessa talossa.

Venäjä haluaa uuden Start-sopimuksen

Venäjä vaatii Start-sopimuksen korvaamista sitovalla sopimuksella, kun se umpeutuu vuonna 2009. Yhdysvallat on ehdottanut epävirallista järjestelyä strategisten aseiden vähentämistä koskevan Startin tilalle.

- Olemme epäonnistuneet, jos kaikki kuihtuu vain avoimuuden ja molemminpuolisen luottamuksen osoituksiin - jos uusien ohjusten ja ydinaseiden rakentamiselle ei panna rajoja, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Lavrovin mielestä Start-sopimus vaatii kuitenkin uudistamista, koska sen avulla ei ole onnistuttu vähentämään ydinohjuksia.

Venäjä ja Yhdysvallat allekirjoittivat Start II -sopimuksen vuonna 1993. Se ratifioitiin Yhdysvaltain senaatissa vuonna 1996 ja Venäjän duumassa vasta 2000.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.