Bush: Lähi-itään rauhansopimus ensi vuonna

Israel ja palestiinalaiset ovat hyväksyneet yhteisen julkilausuman, jonka mukaisesti palestiinalaisvaltio perustetaan Israelin rinnalle. Palestiinalaisalueilla on osoitettu mieltä Yhdysvalloissa pidettävää kokousta vastaan.

Israel ja palestiinalaiset ovat sopineet aloittavansa rauhanneuvottelut välittömästi, sanoo Yhdysvaltain presidentti George W. Bush.

Annapolisin rauhankokouksen avanneen Bushin mukaan tavoitteena on rauhansopimuksen laatiminen ensi vuoden loppuun mennessä.

Israel ja palestiinalaiset ovat päässeet sopuun yhteisestä julkilausumasta, jossa määritellään tulevien rauhanneuvottelujen päälinjat.

Osapuolet sitoutuvat jatkamaan tiekarttana tunnetun, vuonna 2003 laaditun kansainvälisen rauhansuunnitelman toteuttamista. Sen mukaisesti palestiinalaisvaltio perustetaan Israelin rinnalle.

Tiekartan mukaisesti Israelin tulee lopettaa siirtokuntiensa laajentaminen palestiinalaisalueilla sekä vetäytyä vuonna 1967 miehittämiltään alueilta. Palestiinalaisten tulee lopettaa iskut Israelin puolelle.

- Aika on tullut -- haluamme rauhaa. Vaadimme loppua terrorille, yllytykselle ja vihalle, Israelin pääministeri Ehud Olmert sanoi.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas yhtyi Olmertin sanomaan ja korosti, ettei tämänkaltaista mahdollisuutta rauhaan ehkä tule uudestaan.

- Olemme valmiita ottamaan riskejä ja tekemään tuskallisiakin kompromisseja rauhan saavuttamiseksi, Olmert lausui kertomatta kuitenkaan, mitä nämä myönnytykset saattaisivat olla.

Tänään alkaneeseen Yhdysvaltain koolle kutsumaan suureen Lähi-idän rauhankonferenssiin osallistuu nelisenkymmentä maata.

Lähi-idän rauhanprosessi on ollut pysähdyksissä liki seitsemän vuotta.

Tukea odotetaan myös arabivaltioilta

Lähi-idän rauhanprosessi jatkuu nyt Yhdysvaltain valvonnassa.

Israelin ja palestiinalaisten edustajista koostuvan valmistelutoimikunnan on määrä tavata ensimmäisen kerran 12. joulukuuta. Myös Abbas ja Olmert jatkavat tapaamisiaan.

Bush haki Annapolisissa Lähi-idän rauhanponnisteluille tukea alueen maltillisilta arabimailta.

- Käynnissä on taistelu Lähi-idän tulevaisuudesta, emmekä saa luovuttaa voittoa ääriryhmille, Bush sanoi.

Hän kehotti arabimaita tukemaan Abbasin palestiinalaishallintoa sekä normalisoimaan suhteensa Israeliin.

Myös Olmert vetosi kokouksessa kattavan arabimaiden ja Israelin välisen rauhansopimuksen puolesta. Arabimaista vain Egypti ja Jordania ovat allekirjoittaneet rauhansopimuksen Israelin kanssa vuoden 1967 sodan jälkeen.

Palestiinalaisalueilla mielenosoituksia

Palestiinalaisten ääriliikkeen Hamasin hallussaan pitämällä Gazan alueella Hamasin kannattajat ovat osoittaneet mieltään rauhankokousta vastaan. Hamasin johtajien mukaan rauhankokous on pelkkää ajan haaskausta.

- Bush sanoi aiemmin, että kokous johtaisi palestiinalaisvaltion syntyyn, mutta nyt se onkin vain neuvottelujen alku. Neuvottelut ovat jo käynnissä, eivätkä ne johda mihinkään, kokouksen antia arvosteli Hamasin korkea-arvoinen edustaja Sami Abu Zuhri.

- Se, mitä juuri näimme oli vain läksiäisjuhla presidentti Bushille ja epätoivoinen yritys esittää hänet suurena johtajana, sanoi Hamas-johtaja Ismail Hanian neuvonantaja Ahmed Jussef.

Toimittajien mukaan Gazassa oli liikkeellä 100 000 ihmistä, Hamasin mukaan lähemmäs neljännesmiljoona.

Mielenosoituksia järjestettiin myös Länsirannalla kiellosta piittaamatta. Hebronissa yksi mielenosoittaja ammuttiin kuoliaaksi. Silminnäkijät syyttivät turvallisuusjoukkoja mielenosoittajan surmaamisesta. Kymmenet ihmiset saivat vammoja väkivaltaisuuksissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat