Mainos

Bush kutsui koolle Lähi-idän rauhankokouksen

USA ilmoitti myös tukevansa palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin hallintoa lähes 200 miljoonan dollarin avustussummalla. Lähi-idän kvartetti eli YK, EU, Yhdysvallat ja Venäjä kokoontuvat jälleen torstaina.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on ilmoittanut kutsuvansa koolle Lähi-idän rauhankokouksen. Ulkoministeri Condoleezza Ricen on määrä johtaa syksyllä kokoontuvaa kokousta, johon kutsutaan Israel, palestiinalaishallinto sekä muita alueen maita. Kokouksen pitopaikkaa tai tarkkaa ajankohtaa ei kerrottu.

Bushin mukaan palestiinalaisten on tullut aika valita Gazan aluetta hallussaan pitävän ääriliike Hamasin ja Länsirannalle väliaikaishallituksen perustaneen palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin maltillisemman Fatah-liikkeen välillä.

- Valinnan hetki on tullut. Palestiinalaisten vaihtoehdot ovat selvät, Bush sanoi.

Bushin kanta on tiedossa. Yhdysvallat ilmoitti tänään tukevansa Abbasin hallintoa 190 miljoonan dollarin eli noin 140 miljoonan euron avustussummalla.

Kvartetti ja Blair tapaavat torstaina

Jerusalemissa tänään tavanneet Abbas ja Israelin pääministeri Ehud Olmert ottivat uutiset vastaan tervetulleina. Hamas taasen torjui Bushin suunnitelmat saman tien, ja syytti tätä "ristiretken lietsomisesta palestiinalaisia vastaan".

- Kokous tulee lisäämään Mahmud Abbasin paineita ja ajamaan palestiinalaisalueet sekä palestiinalaiset vain kauemmaksi toisistaan, liikkeen edustaja sanoi.

Myös useat asiantuntijat ovat varoittaneet, että Bushin avokätinen tuki saattaa saada Abbasin näyttämään Yhdysvaltain ja Israelin käskyläiseltä.

Keskustelu Lähi-idän tilanteesta jatkuu torstaina, kun Lähi-idän kvartetti eli YK, EU, Yhdysvallat ja Venäjä tapaa Lissabonissa. Tapaaminen on ensimmäinen, johon Britannian entinen pääministeri Tony Blair osallistuu uudessa tehtävässään Lähi-idän erityislähettiläänä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.