Mainos

Bush kokoaa jo hallitusta

Floridan vaalin voittajaksi julistettu republikaanien George W. Bush jatkaa valmisteluja uuden hallituksen kokoamiseksi.

Rebublikaanien George W. Bush valmistautuu nimittämään tulevan hallituksensa jäseniä meneillään olevista oikeusjutuista huolimatta. Varmana ulkoministeriehdokkaana pidetään eläkkeellä olevaa kenraalia Colin Powellia. Ulkopoliittisen neuvonantajan paikan saisi aseriisunnan asiantuntija Condoleezza Rice. Valtionvarainministeri on luultavimmin Bushin taloudellinen neuvonantaja Lawrence Lindsey.

Bush on lupaillut hallituksensa huippuvirkoja myös demokraateille, ja yksi heistä saattaa olla entinen senaattori Sam Nunn, josta on kaavailtu puolustusministeriä. Demokraattien kuvernööri Jim Hunt on opetusministeriehdokkaiden listalla. Bushille ei ole vielä myönnetty käynnistämiseen tarkoitettuja liittovaltion varoja, ja puolue on ilmoittanut keräävänsä tarkoitukseen lahjoituksia yksityisiltä tahoilta.

Gore luottaa oikeuslaitokseen

Demokraattiehdokas Al Gore on tehnyt selväksi, että hän luottaa oikeusistumiin Floridan

Gore haluaa jatkaa ääntenlaskentaa

ääntenlaskukiistassa. Varhain tiistaiaamuna pitämässään puheessa Al Gore kehotti amerikkalaisia kärsivällisyyteen, sillä kaikki Floridan kiistanalaiset äänet on laskettava, ennen kuin tilanne on selvä. Presidentti Clinton on antanut varovaista tukea Gorelle. Clintonin mukaan kaikki äänet Floridassa on syytä laskea.

Tammikuussa senaattorina aloittava Hillary Clinton on ollut samoilla linjoilla. Hän sanoi tiistaiaamuisessa haastattelussaan, että jokainen äänestäjä haluaa, että hänen äänensä on laskettu mukaan vaalin lopputulokseen.

Goren asianajajat ovat jo valittaneet Floridan äänestystuloksesta, ja asiaa käsittelevä tuomari Sanders Sauls on luvannut, että asia etenee joutuisasti. Hän on pyytänyt osapuolten asianajajia kertomaan mahdollisimman pian haluamistaan todistajista ja tarvittavista todisteista. Goren leirin mukaan kolmessa piirikunnassa on jätetty laskuista pois tuhansia ääniä ja mukana on lukuisia laittomia ääniä.

Lakijutut etenevät

Tämän päivän aikana osapuolten oli myös jätettävä lyhyet kirjalliset yhteenvetonsa Yhdysvaltain korkeimmalle oikeudelle. Oikeus kuulee osapuolia perjantaina. Käsiteltävänä on George W. Bushin asianajajien väite, jonka mukaan Floridan korkeimmalla oikeudella ei ollut valtuuksia määrätä käsinlaskettavia ääniä mukaan äänestystulokseen, eikä siirtää äänestystuloksen vahvistamisen ajankohtaa. Oikeus onkin jo kysynyt osapuolilta, mitä vaikutuksia heidän mahdollisella päätöksellään on kiistan lopputulokseen.

Ääntenlaskentaa Floridan tyyliin.

Korkeimman oikeuden rooli on kuitenkin ehkä suhteellisen vähäinen vaalijupakassa. Oikeus saattaa päättää, että Floridan korkein oikeus oli väärässä; tuolloin Bushin johto olisi jälleen ensimmäisen laskun jälkeen saatu 930 ääntä. Jos oikeus puoltaa käsinlaskun oikeellisuutta, niin päätös ei tuo kuitenkaan Gorelle voittoon tarvittavia ääniä.

Floridan lakiasäätävä elin kokoontuu myös tiistaina käsittelemään ääntenlaskusta syntynyttä kiistaa. Tällä hetkellä ratkaisevin on ehkä ääntenlaskun vahvistamisesta käytävä oikeustaistelu, sillä asiaa käsittelevällä tuomarilla on melkoisen laajat valtuudet asian käsittelyssä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.