Mainos

Bush: Kerry tekisi maailmasta vaarallisemman

Presidentti George W. Bush on hyökkännyt Pennsylvaniassa pitämässään puheessa tavanomaistakin ankarammin demokraattiehdokas John Kerrya vastaan.

Alun perin pelkäksi kampanjapuheeksi tarkoitetusta esiintymisestä Wilkes-Barren kaupungissa tuli ulko- ja turvallisuuspoliittinen julistus ja Kerryn mustamaalaus. Puhetta pidettiin seurauksena varapresidenttiehdokkaiden tv-väittelystä, jossa demokraattien John Edwards pisti huippukokeneen varapresidentti Dick Cheneyn odotettuakin ahtaammalle.

Vuoden 2000 väittelyssä Cheney voitti Al Goren varapresidenttiehdokkaan Joe Liebermanin selvästi.

ABC-kanavan pikakyselyn vastaajista 43 prosenttia piti Cheneya ja 35 prosenttia Edwardsia väittelyn voittajana. CBS-kanavan kyselyssä 41 prosenttia puolestaan katsoi, että Edwards voitti. Cheneyn paremmuuteen uskoi 28 prosenttia vastaajista, tasapelinä väittelyä piti 31 prosenttia CBS:n vastaajista.

Tutkijat eivät löytäneet joukkotuhoaseita

Bush pyrki myös kääntämään huomiota pois kongressissa myöhemmin tänään esiteltävästä Irakin joukkotuhoaseraportista. Ennakkotietojen mukaan amerikkalaistutkijat toteavat, ettei Irakista ole löytynyt kemiallisia, biologisia tai ydinaseita.

Bush puhui terrorismista, Irakista ja kansallisesta turvallisuudesta. Hän aikoo muistuttaa niistä myös tulevat 27 päivää, jotta amerikkalaiset ymmärtäisivät vaaleissa hänen ja Kerryn välisen näkemyseron.

Bush irvaili Kerryn YK-puheita

Osoituksena omasta sitoutumisestaan Bush väitti miettivänsä joka aamu herätessään, miten kohentaa amerikkalaisten turvallisuutta.

Kerrya hän syytti "syyskuun 10. päivän" eli Yhdysvaltain terrori-iskuja edeltäneestä turvallisuuspoliittisesta ajattelutavasta.

- Kerryn terrorisminvastainen politiikka tekisi Amerikasta heikomman ja maailmasta entistä vaarallisemman, Bush laukoi. Hän muistutti irvailevaan sävyyn, että jo 1970-luvulla kongressiin pyrkiessään Kerry oli sitä mieltä, ettei Yhdysvallat saa lähteä sotaan ilman YK:n suostumusta.

- Hänen ajattelutapansa halvaannuttaisi Amerikan nykyisessä vaarallisessa maailmassa, Bush väitti.

- Minä en ikinä taivu puolustaessani Amerikkaa kaikin mahdollisin keinoin, hän uhosi.

Jyrkkä ei Haagin tuomioistuimelle

Yhtenä esimerkkinä Kerryn turmiollisuudesta amerikkalaisten turvallisuudelle Bush mainitsi demokraattisenaattorin myönteisen suhtautumisen Haagissa sijaitsevaan kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Kerry on antanut ymmärtää, että kannattaisi Yhdysvaltain liittymistä tuomioistuimen piiriin.

- Se olisi laillinen painajainen joukoillemme. Niin kauan kuin minä olen presidenttinä, sotilaamme vastaavat tekemisistään vain amerikkalaisten tuomareille, Bush jyrisi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.