Mainos

Bush kehui Viroa luotettavaksi kumppaniksi

George W. Bush lupasi helpottaa matkustusrajoituksia, joita Keski- ja Itä-Euroopan maiden kansalaisilla on Yhdysvaltoihin. Bushin matka jatkui jo iltapäivällä Riikaan Naton huippukokoukseen.

Viron ja Yhdysvaltain suhteet eivät voisi juuri paremmat olla, kävi selväksi presidentti George W. Bushin Viron vierailun lehdistötilaisuudessa Tallinnassa.

Viro on Yhdysvaltain luotettava kumppani, ystävä ja liittolainen sodassa terrorismia vastaan, Bush kiitteli.

Bush kehui vuolaasti myös Viron nopeaa kehitystä ja antoi odotetusti tunnustusta etenkin virolaisten sotilaiden toiminnalle Irak- ja Afganistan -operaatioissa. Hän muisti myös osoittaa myötätuntoa kahden siellä surmansa saaneen virolaisen vuoksi.

Erikseen Bush mainitsi vielä Viron tasaverojärjestelmän ja hallituksen sähköisen e-governance -järjestelmän, joiden edistyksellisyys oli tehnyt vieraaseen suuren vaikutuksen.

Isäntämaan presidentti Toomas Hendrik Ilves puolestaan arvioi, että maiden välillä vallitsee lähes täydellinen yhteisymmärrys maailman asioista. Ongelmia on vähän ja nekin helposti ratkaistavissa.

Ilveksen mukaan hänen ja Bushin keskustelujen keskeinen anti oli sitoutuminen demokratian edistämiseen varsinkin Georgian, Ukrainan ja Moldovan kaltaisissa valtioissa.

- Kaikkein tulisi ymmärtää, ettei demokraattinen naapurivaltio ole uhka turvallisuudelle eikä autoritaarinen hallinto takaa vakautta, Ilves suuntasi rivien välistä viestiä Venäjän suuntaan.

Bush puolestaan sanoi arvostavansa Viron panosta muun muassa Georgian tukemisessa. Hän tapasi tänään pikaisesti myös Viron entisen pääministerin Mart Laarin, joka toimii myös Georgian presidentin taloudellisena neuvonantajana.

Viisumivapaus saattaa toteutua

Myöhään eilis-iltana Viroon saapunut Bush jatkoi jo tänään iltapäivällä matkaansa Latvian pääkaupungissa Riiassa alkavaan Naton huippukokoukseen. Lyhyt Viron-vierailu oli sikäli historiallinen, ettei Yhdysvaltain istuva presidentti koskaan aiemmin ollut käynyt Virossa. Bushin seurueessa oli mukana myös ulkoministeri Condoleezza Rice.

Bush tapasi tänään aamupäivällä presidentti Ilveksen lisäksi myös pääministeri Andrus Ansipin ja muuta Viron johtoa.

Isännät ottivat esiin myös virolaisten pitkäaikaisen toiveen päästä matkustamaan Yhdysvaltoihin ilman viisumia. Toiseen suuntaan viisumivapaus on jo voimassa.

Bushilta heltisikin lupaus ryhtyä mahdollisimman pikaisesti toimiin paitsi Viron, myös muiden uusien EU-maiden viisumikäytäntöjen helpottamiseksi. Hän viittasi kuitenkin Yhdysvaltojen sääntöön, jonka mukaan viisumivapautta voidaan esittää vasta kun hakemusten hylkäämisprosentti laskee alle kolmen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.