Mainos

Bush kehotti kiinalaisia kutsumaan Dalai-laman vierailulle

George Bush ja Hu Jintao ovat keskustelleet mm. ihmisoikeuksista ja maiden kauppasuhteista. Lisäksi Bush kehotti kiinalaisjohtoa kutsumaan Dalai-laman vierailulle Kiinaan. Bushin mukaan Tiibetin hengellisellä johtajalla ei ole toivetta itsenäisestä Tiibetistä.

Presidentti George Bush kertoo kehottaneensa Kiinan johtajia kutsumaan Dalai-laman Kiinaan. Vierailullaan Tiibetin hengellinen johtaja voisi kertoa, "ettei hänellä ole toivetta" itsenäisestä Tiibetistä.

- Puhuin Dalai-lamasta. Mielestäni Kiinan hallitukselta olisi järkevää kutsua Dalai-lama vierailulle, jotta hän voisi kertoa täsmälleen saman, jonka hän kertoi minulle Valkoisessa talossa tässä eräänä päivänä. Eli ettei hänellä ole toivetta itsenäisestä Tiibetistä, Bush sanoi tavattuaan Kiinan johtoa sunnuntaina Pekingissä.

Kiina miehitti Tiibetin vuonna 1951 ja liitti sen autonomiseksi alueekseen vuonna 1965. Dalai lama pakeni Tiibetistä vuonna 1959 Intiaan, jonne hän on perustanut pakolaishallituksensa. Kiinaa syytetään ihmisoikeuksien rikkomisesta Tiibetissä.

Taiwan ja kansalaisten vapaudet esillä neuvotteluissa

Bush vaati Pekingissä lisäksi virkaveljeään Hu Jintaoa sallimaan Kiinan kansalle laajempia yhteiskunnallisia, poliittisia ja uskonnollisia vapauksia.Samalla Bush painosti Huta suitsimaan Kiinan valtavaa kauppaylijäämää ja toteuttamaan valuuttauudistuksen.

Hu totesi puolestaan johtajien ilmaisseen halukkuutensa toimia yhdessä tasapainoisemman kaupan edistämiseksi maiden välillä. Valuuttauudistuksesta Hu totesi Kiinan jatkavan työtään sen toteuttamiseksi. Hu lupasi myös Kiinan tiukentavan otettaan tekijänoikeuskysymyksissä. Piraattituotteiden laajamittainen valmistaminen ja myynti maksaa amerikkalaisille yrityksille menetettyinä kauppoina miljardeja dollareita vuodessa.

- Tein selväksi presidentille, että Kiina on valmis suojelemaan paremmin tekijänoikeuksia, tiukentamaan otteitaan taistelussa piratismia vastaan ja on valmis lisäämään yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tässä asiassa, Hu sanoi tavattuaan Bushin sunnuntaina Pekingissä.

Hu kertoi myös ottaneensa vastaan kutsun vierailla Yhdysvalloissa ensi vuoden aikana.

Hän kertoi Bushille olevansa sitoutunut rauhan ja vakauden ylläpitämiseen Taiwaninsalmessa ja tekevänsä kaikkensa Kiinan ja Taiwanin rauhanomaisen yhdistymisen eteen.

- Emme kuitenkaan hyväksy niin kutsuttua Taiwanin itsenäistymistä, Hu vakuutti.

Bushin vierailun aikana amerikkalainen lentokonevalmistaja Boeing solmi sopimuksen 70 koneen toimittamisesta Kiinalle. Kaupan arvo on noin neljä miljardia dollaria eli 3,4 miljardia euroa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 20.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.