Mainos

Bush kehotti Irania ja Syyriaa jättämään Libanonin rauhaan

Bush haki Lähi-idän kiertomatkallaan arabimailta sivustatukea Iranin-vastaisen politiikkansa lisäksi rauhanaloitteelleen.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on arvostellut jälleen Irania, tällä kertaa sekaantumisesta Libanonin sisäpolitiikkaan. Samanlaiset terveiset lähtivät myös Syyriaan.

- Sekaantumisen on loputtava, Bush sanoi tavattuaan Egyptin presidentin Hosni Mubarakin. - Olemme yhtä mieltä siitä, että tämän alueen maiden on tärkeää tukea (Libanonin) pääministeriä Fuad Sinioraa, Bush lisäsi presidenttien tiedotustilaisuudessa Sharm el-Sheikhissä.

Libanon on ollut kuukausikaupalla ilman presidenttiä, koska hallitusrintama ei ole päässyt sopuun presidentin valintaa koskevassa kiistassa Iranin ja Syyrian tukeman opposition kanssa.

Bushin Lähi-idän kiertomatka päättyi vain kolmen tunnin viivähdykseen Egyptissä, mikä viesti tavallaan maiden viilenneistä väleistä. Yhdysvallat on arvostellut Egyptiä siitä, ettei se ole pysäyttänyt aseiden salakuljetusta Gazan palestiinalaistaistelijoille.

Bush haki kiertomatkallaan arabimailta sivustatukea Iranin-vastaisen politiikkansa lisäksi Lähi-idän rauhanaloitteelleen. Lisäksi Bush patisteli öljymaita kasvattamaan tuotantoaan, koska korkea öljynhinta heikentää osaltaan Yhdysvaltain talousnäkymiä.

Toiveet öljyn hintapaineiden hellittämisestä näyttivät ainakin hetkellisesti vahvistuvan Bushin keskustelujen jälkeen.

- (Bushin) mukaan on -- toiveita siitä, että Opec rohkaistuisi sopimaan öljyntuotannon kasvattamisesta, kertoi Valkoisen talon tiedottaja Dana Perino. Öljynviejämaiden järjestö Opec päättää tuotantokiintiöistään helmikuun alussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.