Mainos

Bush kaatamassa lasten terveydenhuoltolain

Presidentin mielestä kongressin hyväksymä lakipaketti on askel kohti valtiollista terveydenhoitoa.

Yhdysvaltain kongressi on päättänyt laajentaa suosittua lasten terveydenhuolto-ohjelmaa ja rahoittaa toimenpiteet nostamalla tupakan hintaa.

Lakipaketti kaatunee kuitenkin presidentti George W. Bushiin, joka on uhannut käyttää veto-oikeuttaan siitäkin huolimatta, että myös monet kongressin republikaanit kannattavat ohjelmaa.

Ohjelma on tähdätty sellaisille pienituloisille perheille, jotka eivät pysty hankkimaan lapsilleen sairausvakuutusta, mutta jotka tienaavat kuitenkin liikaa päästäkseen köyhimmille suunnatun Medicaid-ohjelman piiriin.

Uusi laki kasvattaisi ohjelman rahoitusta selvästi nykyisestä ja laajentaisi sen koskemaan muun muassa hammashoitoa. Ohjelma päättyy syyskuussa, mutta sille on määrä antaa väliaikaisrahoitusta ainakin marraskuuhun saakka.

Rahoitus tupakan hinnasta

Lakipaketti nostaisi tupakan verotusta nykyisestä 61 sentistä tasan dollariin askilta, mikä auttaisi ohjelman rahoittamisessa. Bushin hallinnon mielestä uudistettu ja laajennettu ohjelma ei kuitenkaan enää vastaa alkuperäistä tarkoitustaan ja olisi askel kohti valtiollista terveydenhuoltoa.

Jos Bush kaataa lain, se olisi hänen presidenttikautensa neljäs vetonkäyttökerta. Aiemmin kohteena ovat olleet Irakin sodan rahoitusta ja kantasolututkimusta koskeneet lait, jälkimmäinen peräti kahdesti.

Republikaanien riveistä on tosin kantautunut mielipiteitä, joiden mukaan Bushin olisi peräydyttävä.

- Laki on muuttunut poliittiseksi voimainkoetukseksi. Valitettavasti köyhät perheet joutuvat viime kädessä maksumiehiksi, muistutti senaattori Pat Roberts.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.