Mainos

Bush julkisti sortajamaiden mustanlistan

Yhdysvallat julkisti eilen mustanlistan ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneistä maista. Presidentti George W. Bushin esittelemän listan mukaan sortoa ja ihmisoikeusrikkomuksia ovat harjoittaneet Burman, Iranin, Kuuban, Pohjois-Korean, Zimbabwen ja Valkovenäjän hallitukset.

Burmaa ja Irania Bush syytti Texasin-tilalla pitämässään puheessa muun muassa siitä, etteivät niiden kansalaiset pääse valitsemaan maansa hallitusta tai saa harjoittaa uskontoaan vapaasti. Zimbabwen ongelmiksi Bush nimesi väkivallan, korruption sekä huonon hallinnon. Valkovenäjällä taas itsevaltainen hallitus tukahduttaa Bushin mukaan poliittisen toisinajattelun.

Kuuban johtajaa Fidel Castroa Bush kuvasi "hirmuvaltiaaksi", joka laittaa vankilaan oppositionsa jäseniä. Myös Pohjois-Koreaa Bush arvosteli tutuin sanoin.

-Sadat tuhannet riutuvat vankileireillä, ja maan asukkaat kärsivät aliravitsemuksesta samalla kun hallitus tavoittelee joukkotuhoaseita, hän julisti.

Verivihollisensa Irakin tilanteen Bush katsoi kuitenkin olevan kunnossa. Irakilaisten vapaus on Bushin mielestä todiste erään maailman pahimpiin sortajiin kuuluneen diktaattorin kukistumisesta.

-Irakin kansalaiset eivät enää ole vankeja omassa maassaan, Bush sanoi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.