Mainos

Bush: Joukot pysyvät Irakissa

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on kiistänyt tv-puheessaan amerikkalaisjoukkojen kotiuttamisen Irakista. Irakissa palvelee parhaillaan noin 138 000 amerikkalaissotilasta.

Presidentti George W. Bush sanoi Irakia koskevassa tv-puheessaan, ettei aio asettaa mitään aikarajaa joukkojen kotiuttamiselle. Hän sanoi myös, että toisaalta lisäjoukkojen lähettäminen Irakiin heikentäisi Yhdysvaltain strategiaa. Bush kuitenkin myönsi huolen väkivallan jatkumisesta Irakissa.

Parhaimpana katseluaikana näytetyn puheen tarkoituksena oli saada kahtiajakautuneelta kansalta siunaus Bushin Irakin-politiikalle. Arvostelijat Yhdysvalloissa ja Irakissa sanovat että Bushin puhe ei sisältänyt mitään uutta.

Irakissa palvelee tällä haavaa noin 138 000 amerikkalaissotilasta. Yli 1700 amerikkalaista on kuollut ja tuhansia haavoittunut Irakin sodan alkamisen jälkeen.

Kovaa kritiikkiä

Oppositiossa olevat demokraatit ovat kritisoineet voimakkaasti presidentti Bushin Irak-puhetta. Demokraattien mukaan Bush ei ollut puheessaan rehellinen.

Marraskuisissa presidentinvaaleissa Bushille hävinneen senaattorin John Kerryn mukaan hallinto on kehittänyt kolmannen perustelun sodalle.

- Aluksi oli tietysti joukkotuhoaseet. Seuraavaksi tuli demokratia. Ja tänään se on terrorismin pesiytyminen, totesi Kerry uutiskanava CNN:lle.

- Mutta amerikkalaiset enemmistö tietää, ettei Irak ollut terrorismin pesäpaikka ennen kuin me menimme sinne ja terrorismi lisääntyy kasvavassa määrin meidän siellä ollessa.

Senaattori Ted Kennedyn mukaan Bushin hallinnon Irak-politiikka on tuuliajolla. Siltä puuttuu onnistumisstrategiaa.

- Sotilaamme Irakissa tarvitsevat lisävakuutuksia edistymisestä presidentiltä...Valitettavasti presidentti ei asettunut sotilaiden ja amerikkalaisten tasolle tarjoamalla onnistumisstrategiaa.

(MTV3-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 29.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.