Mainos

Bush jatkoi kiertomatkaansa Uruguayhin

Presidentti George Bushia on syytetty Latinalaisen Amerikan laiminlyömisestä presidenttikaudellaan, ja kiertomatka pyrkii hälventämään tällaista vaikutelmaa. Bush jatkoi Brasiliasta Uruguayhin.

Uruguayssa tuhannet mielenosoittajat ovat vastustaneet Bushin vierailua. Mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi, kun joukko osallistujia särki hampurilaisravintola McDonaldsin ikkunoita. Protestoijat kantoivat kylttejä, joissa arvosteltiin Bushia tappajaksi.

Bush saapui Uruguayhin Brasiliasta.

Presidentti George Bush on aloitti Latinalaisen Amerikan kiertomatkansa Sao Paulossa Brasiliassa, missä vastassa oli niinikään tuhatpäinen mielenosoittajajoukko.

Bush käy kaikkiaan viidessä maassa kiertomatkalla, jonka tavoitteeksi on ilmoitettu demokratiakehityksen ja vapaakaupan edistäminen. Tavoitteena on myös vasemmistovirtauksen patoaminen Latinalaisessa Amerikassa. Kuuban Fidel Castron ja Venezuelan Hugo Chavezin lisäksi vasemmistolaisia presidenttejä on nykyään Boliviassa, Ecuadorissa ja Nicaraguassa.

Bushia on syytetty Latinalaisen Amerikan laiminlyömisestä presidenttikaudellaan, ja kiertomatka pyrkii hälventämään tällaista vaikutelmaa.

Sao Paulossa, Brasilian suurimmassa kaupungissa, tuhannet mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa Bushia kutsuttiin muun muassa sodanlietsojaksi, maapallon saastuttajaksi ja ihmiskunnan pahimmaksi viholliseksi.

Bush tapasi Sao Paulossa presidentti Luiz Inacio Lula da Silvan. Presidentit ilmoittivat sopineensa biopolttoaineiden tuotannon kehittämisestä Amerikan mantereella ilmaston parantamiseksi.

-Etanoli ja biodiesel parantavat ympäristöä maissamme, Bush sanoi.

Yhteisessä tiedotustilaisuudessaan presidentit ounastelivat toiveikkaina, että maailmankaupan vapauttamiseen tähtäävä ns. Dohan kierros saadaan onnistuneeseen päätökseen. Viime vuonna jumiutuneita neuvotteluja on ryhdytty jatkamaan tänä vuonna.

Lula jatkoi toivovansa, että etanolikauppa sujuisi ilman kansallisia suojelutoimia, minkä katsottiin viittaavan Yhdysvaltain brasilialaisesta etanolista perimiin tuontimaksuihin.

Bush piti tehokkaimpana köyhyyden vastaisena ohjelmana kauppaa.

Lula sanoi Brasilian ja Yhdysvaltain välien vahvistuvan, kun ne kunnioittavat valtioiden itsenäisiä poliittisia päätöksiä ja rakentavat hankkeita, jotka voivat auttaa muita maita pääsemään köyhyydestä.

Bush tutustui Meninos do Morumbi -kansalaisjärjestön projektiin, jolla autetaan noin 3000:ta köyhää lasta ja nuorta Sao Paulossa. Bushin seuraava vierailukohde on Uruguay, ja sen jälkeen hän käy vielä Kolumbiassa, Meksikossa ja Guatemalassa.

Venezuelan presidentillä Chavezilla on samanaikaisesti oma kiertomatkansa Latinalaisessa Amerikassa.

Brasilian Lula tähdentää itsenäisyyden kunnioittamista

Luiz Inacio Lula da Silva

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva kehottaa Bushia yhteistyöhön Latinalaisen Amerikan sosiaalisen kehityksen edistämiseksi. Samalla tulee Lulan mukaan kunnioittaa kunkin valtion poliittisia päätöksiä.

Bush sanoi yhtenä matkansa tarkoituksena olevan kertoa, että amerikkalaiset välittävät sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.