Mainos

Bush ja Sharon eri mieltä Arafatin asemasta

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Israelin pääministeri Ariel Sharon ovat varsin jyrkästi eri mieltä palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin asemasta Lähi-idän rauhanneuvotteluissa.

Sharon on Washingtonissa keskustelemassa Lähi-idän kriisistä sekä suunnitteilla olevasta kansainvälisestä rauhankokouksesta. Tänään Valkoisessa talossa pidettävä tapaaminen on jo viides neuvonpito johtajien välillä Bushin valtaan astumisen jälkeen.

Sharon koettaa saada Bushin vakuuttuneeksi siitä, että Arafat ei voi toimia neuvottelujen osapuolena, kun alueen rauhasta keskustellaan. Yhdysvallat on pitäytynyt kuitenkin alkuperäisessä kannassaan, jonka mukaan Yhdysvallat ei voi valita palestiinalaisille johtajaa, siis Arafat on yhä hyväksytty neuvottelukumppani. Sharonin uskotaan ottavan puheeksi myös Saudi-Arabian roolin rauhanpyrkimyksissä.

Pääministeri Sharon syytti juuri ennen Bushin tapaamista Saudi-Arabiaa siitä, että sen rahoituksella on tuettu palestiinalaisten ääriliikkeiden terroritoimintaa. Bush on närkästynyt syytöksistä, sillä hän on ollut tiiviissä yhteydessä Saudi-Arabian johtajiin ja näkee maan oleellisena tekijänä rauhansuunnitelmissa.

Lisää syytöksiä

Israel on lisäksi sanonut saaneensa todisteita siitä, että palestiinalaiset ovat käyttäneet saamiaan ulkomaisia avustuksia terrorismin tukemiseen. Israelilaisten raportin mukaan Jasser Arafat on henkilökohtaisesti hyväksynyt rahansiirtoja.

Amerikkalaisvirkailijan mukaan Yhdysvallat ottaa Israelin Arafatiin kohdistuvat syytökset todesta. -He ovat ystäviämme, joten me uskomme heitä, hän sanoi.

Palestiinalaiset ovat väittäneet asiakirjoja väärennyksiksi. Bushin turvallisuusneuvonantaja Condoleezza Rice tutkii Israelin antamia asiakirjoja.

Tapaamiselta ei siis odoteta liikoja. Ennakointien mukaan myöhään tänään Suomen aikaa pidettävien neuvottelujen jälkeen saatetaan ilmoittaa mittavasta talousapupaketista palestiinalaisille. Alkukesäksi kaavaillun rauhankokouksen raameista ei uskota päästävän vielä sopuun, ennakoivat molempien maiden edustajat.

Bushin uskotaan patistavan Sharonia vakaviin poliittisiin neuvotteluihin palestiinalaisten eli siis Arafatin kanssa.

(MTV3-STT)


(Huomenta Suomi 07.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.