Mainos

Bush ja Kerry liki tasoissa USA:n presidenttikilvassa

Yhdysvalloissa presidentti George Bushin ja demokraattien John Kerryn välinen taistelu on mielipidemittausten mukaan jälleen äärimmäisen tasainen. Ehdokkaat esiintyivät televisioidussa väittelyssä St. Louisissa, joka päättyi varhain aamulla Suomen aikaa.

Yhdysvalloissa demokraattien ehdokas John Kerry on siirtynyt johtoon maan presidenttikilvassa. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan Kerryä kannattaa 46 prosenttia äänestäjistä ja George Bushia 45 prosenttia.

Bush esiintyi ärhäkästi kaksikon toisessa televisioväittelyssä St.Louisissa. Nyt kysymyksiä esitti ehdokastaan vielä päättämätön yleisö, jonka edessä Bush viihtyi paremmin kuin viime viikolla Floridan väittelyssä.

Bushin varmemmasta esiintymisestä huolimatta tv-yhtiöiden tekemät pikakyselyt kertovat, että Kerry oli yleisön mielestä jälleen väittelyn voittaja. Ääntään toistuvasti korottanut Bush pystyi kuitenkin antamaan hänelle tällä kertaa tiukemman vastuksen. Terrorisminvastaisen sodan keinoistaan koville joutunut Bush vakuutti, että amerikkalaiset saavat kiinni terroristijohtaja Osama bin Ladenin.

-Tietenkin nappaamme hänet vielä. Olemme jo saaneet kiinni tai tappaneet 75 prosenttia al-Qaidan jäsenistä, hän selitti.

Bush ja Kerry tekivät väittelyssä selväksi poliittiset näkemyseronsa paitsi terrorismin ja Irakin osalta, myös muun muassa työllisyydessä, ympäristönsuojelussa ja terveydenhoidossa.

Bush pitää verot alhaalla

Bush puhui pitkään myös veroista.

-Edustan sitä koulukuntaa, joka uskoo, että alhaiset verot johtavat aina uusiin investointeihin ja työpaikkoihin, hän sanoi.

Kerry luonnehti Bushin veropolitiikkaa vastuuntunnottomaksi. Hän muistutti, että Bush on ensimmäinen presidentti toisen maailmansodan jälkeen, joka on tehnyt merkittäviä veroleikkauksia aikana, jolloin Yhdysvallat on sodassa. Kerry lupasi omalla ohjelmallaan leikata Bushin kaudella ennätyssuureksi paisunutta budjettivajetta, luoda enemmän työpaikkoja ja saada kaikki amerikkalaiset terveydenhoidon piiriin.

-Hän vain nostaisi meidän kaikkien veroja, sitähän liberaalit tekevät, Bush väitti.

Kerry sanoi, ettei leikkaisi veroja kuin rikkaimmalta yhdeltä prosentilta kansaa, joita Bushin veronhuojennukset ovat eniten helpottaneet. Bush muistutti puolestaan, että senaattorina Kerry on äänestänyt veronkorotusten puolesta 96 kertaa.

-Hän ei ole uskottava. Tottakai hän nostaa kaikkien veroja. Hän rikkoo kaikki loistavat lupaukset, joista nyt puhuu, Bush väitti kiihtyneenä.

-Suunnitelmani laskee veroja keskiluokalta, Kerry vastasi.

Bush ei myöntänyt virheitään

Tv-väittelyn aikana Bushia pyydettiin mainitsemaan kolme isoa virhettä, jotka on presidenttinä tehnyt. Hän pyöritteli ja sanoi tehneensä taktisia virheitä Irakin sodan suunnittelussa, mutta alkoi saman tien selittää tehneensä oikein hyökätessään Irakiin. Pienen miettimisen jälkeen hän arveli tehneensä virheitä hallintonsa korkea-arvoisissa nimityksissä.

-En kerro nimiä, koska en halua nolata heitä televisiossa, Bush sanoi.

Kerryn mielestä Bush on tehnyt niin paljon virheitä, että käy nyt "joukkoharhautuksen" kampanjaa.

-Haluan nyt tehdä selväksi, etten itse koskaan muuttanut kantaani Irakiin. Uskon, että Saddam Hussein oli uhka.

Hän kertoi vierailleensa YK:n turvallisuusneuvostossa viikkoa ennen Bushin päätöstä hyökätä Irakiin ja vakuuttuneensa siitä, että sodankäynnin sijasta Irakissa olisi pitänyt jatkaa YK:n asetarkastuksia.

-Tämä presidentti lähti hätiköiden sotaan ja sysäsi liittolaiset syrjään. Amerikka tarvitsee presidentin, johon maailma luottaa, Kerry laukoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.