Mainos

Bush ja Gore matkalla vaalien kaksintaisteluun

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokas Al Gore ja republikaanien ehdokas, kuvernööri George W. Bush ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä vastakkain marraskuun presidentinvaalissa. Molemmat ovat menestyneet puolueittensa eilisissä esivaaleissa hyvin.

Al Gore

Varapresidentti Al Gore voitti selvästi äänestykset 14 osavaltiossa. Kaikkiaan demokraatit kävivät uurnilla 16 osavaltiossa. Ääntenlaskenta on tänään aamupäivällä paikoin yhä kesken, mutta Goren ennakoidaan voittavan kaikissa osavaltioissa. Alustavien laskelmien mukaan Gorella olisi koossa jo 1306 valitsijamiestä nimitykseen tarvittavista 2168 valitsijasta.

Al Goren ainoa kilpailija, entinen senaattori Bill Bradley, on saanut kerättyä tähän mennessä vain 386 valitsijamiestä. Hän ei ole voittanut ensimmäistäkään esivaalia, ja hänen odotetaankin ilmoittavan pikapuoliin kisasta vetäytymisestään.
-Ystäväni, tätä ei kutsuta supertiistaiksi turhan takia, julisti Al Gore kuultuaan alustavat tulokset.
-Ette ole nähneet vielä mitään. Taistelumme on vasta alkanut, innosti Gore juhlivia kannattajiaan kotiosavaltiossaan Tennesseessä.
-Hän voitti, minä hävisin, totesi puolestaan Bill Bradley lyhyesti. Al Goren on uskottu miettivän Bill Bradleyn nimittämistä omaksi varapresidenttiehdokkaakseen, mutta Goren leiri ei ole suostunut kommentoimaan väitteitä.

Bushillakin voitonvarmuutta

Texasin kuvernöörin George W. Bushin nimitystä pidetään myös sinetöitynä, vaikka senaattori John McCain voitti joissakin osavaltioissa. Bush sai kuitenkin taakseen kaikki tärkeimmät osavaltiot, kuten Kalifornian, New Yorkin ja Ohion. McCain vetosi äänestäjiin neljässä itärannikon pikkuosavaltioissa Massachusettsissa, Connecticutissa, Vermontissa ja Rhode Islandissa, mutta niistä irronneet valitsijamiesmäärät eivät riitä tasapäiseen taisteluun.

George W. Bush

Bushilla on takanaan jo noin 660 valitsijamiestä; kaikkiaan valitsijoita tarvitaan nimitykseen 1034. McCainin saalis on jäänyt 213 valitsijaan. Arizonan senaattorin John McCainin uskotaankin nyt miettivän kisasta vetäytymistä.
-Me saatamme nähdä jälleen esivaaleissa muutaman päivän kuluttua, kertoi McCain kannattajilleen Los Angelesissa.
-Huomenna varaamme aikaa siihen, että mietimme, mihin suuntaamme kampanjamme, sanoi McCain.

Seuraavat esivaalit eivät näytä hyviltä McCainin kannalta, sillä niitä käydään Bushia suosivissa eteläisissä osavaltioissa, kuten Louisianassa, Tennesseessä ja Bushin kotiosavaltiossa Texasissa. McCain saattaa myös harkita kolmannen, ns. uudistuspuolueen ehdokkuutta. Hän on toistuvasti kiistänyt aikeet, mutta nyt koettu tappio saattaa vielä muuttaa suunnitelmat.

Kaksintaistelusta jo esimakua

Molemmat voittajat alkoivat jo eilen suomia toinen tosiaan varsinaisten ehdokkaiden tavoin.
-Me olemme valmiit ja uskon että koko maa on valmis palauttamaan kunniallisuuden Valkoiseen taloon, julisti George W. Bush.
-Amerikka ei saa enää antaa kolmatta kautta Gore-Clintonille, hän jatkoi.

-Kutsun kaikki amerikkalaiset etsimään Amerikan parasta, sanoi puolestaan Al Gore. Hän haastoi Bushin lisäksi vaalirahoitusuudistuksiin ja viikoittaisiin väittelyihin tv-mainosten sijasta.

Tuoreet mielipidemittaukset lupaavat Gore-Bush -taistelusta tasaista. Uusin mittaus antaa kummallekin ehdokkaalle saman määrän kannattajia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Al Gore on noussut tasoihin mittauksia tähän saakka johtaneen Bushin rinnalle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.