Mainos

Bush ja demokraattipuolue kiistelevät

Yhdysvaltain demokraattipuolueen ja presidentti George W. Bushin väleihin on syntynyt selkeä särö.

Suhteellisen sivistyneesti käyty keskustelu maan turvallisuudesta sai uuden sävyn eilen, kun näkyvä demokraattihahmo, senaatin enemmistöjohtaja Tom Daschle raivostui Bushin puheista.

Daschle suomi Bushia voimakkain sanoin senaatissa pitämässään puheessa. Hänen mukaansa Bush käyttää iskua Irakiin ja terrorismin vastaista sotaa saavuttaakseen poliittista etua.

Viime maanantaina New Jerseyssä pitämässään puheessaan Bush syytti demokraatteja siitä, että he eivät ole kiinnostuneista amerikkalaisten turvallisuudesta. Bushin mukaan puolue vaarantaa maan turvallisuuden, koska demokraattivetoinen senaatti ei suostu hyväksymään Bushin versiota uudesta kotimaan turvavirastoa koskevasta laista. Laki on juuttunut senaattiin, missä kiistan aiheena ovat uuden viraston työntekijöiden oikeudet.

Anteeksipyyntö epätodennäköinen

-Meidän ei pitäisi politisoida sotaa. Meidän ei pitäisi politisoida keskustelua elämästä ja kuolemasta, sanoi Daschle.

-Sanotte niille, jotka taistelivat Vietnamissa ja toisessa maailmansodassa, että he eivät ole kiinnostuneita amerikkalaisten turvallisuudesta, koska he ovat demokraatteja. Se on häväistys, Daschle jyrisi ja vaati Bushilta anteeksipyyntöä.

Anteeksipyyntöä Bushilta tuskin irtoaa. -Työni on suojella amerikkalaisia ja se on tärkein työni, kuittasi Bush. Senaatin republikaaninen vähemmistöjohtaja Trent Lott syytti puolestaan Daschlea Irakin pussiin pelaamisesta. -Kuka tässä on vihollinen, Yhdysvaltain presidentti vai Saddam Hussein, hän kysyi senaatissa.

Keskustelu valtuuksista jatkuu

Washingtonissa arvellaankin nyt, että riitely saattaa vaikeuttaa melko hyvässä yhteisymmärryksessä käytyä keskustelua Bushille myönnettävistä voimankäyttövaltuuksista Irakia vastaan.

Noin kolmannes demokraateista on Bushin vaatimien valtuuksien takana, kolmannes vastustaa niitä ja kolmannes vaatii rajoituksia valtuuksiin. Ilmapiirin kiristymisestä huolimatta äänestystä Irak-valtuutuksesta odotetaan lähiviikkoina.

Republikaanit haluavat pitää sotateeman esillä ennen vaaleja. Maan puolustukseen keskittymisen uskotaan tuovan puolueelle lisää kongressipaikkoja.

Demokraatit haluavat puolestaan saada äänestyksen alta pois pikaisesti, jotta he ehtivät nostaa esiin omat vaaliteemansa, maan taloustilanteen ja suuryritysten kirjanpitoskandaalit.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.