Mainos

Bush ja Blair lupaavat Afrikalle miljoonia

Avustusjärjestöt pitävät tarjouksia täysin riittämättöminä.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Britannian pääministeri Tony Blair lupaavat Afrikalle satoja miljoonia dollareita, mutta Bush ei kuitenkaan tue Blairin kunnianhimoista suunnitelmaa maanosan nostamiseksi köyhyydestä.

Bush ja Blair pohjustavat Washingtonissa rikkaiden maiden heinäkuista G8-kokousta. Valkoisen talon tiedottajan Scott McClellanin mukaan he aikovat julkistaa brittiläis-amerikkalaisen aloitteen, jonka tarkoituksena olisi saada lisää rahaa Etiopiaan, Eritreaan, Somaliaan ja Djiboutiin.

Yhdysvaltain osuus avusta olisi 674 miljoonaa dollaria (550 miljoonaa euroa), mikä riittäisi arviolta 14 miljoonan ihmisen auttamiseen.

- Tämä on yhteisaloite, ja se on nähtävä irrallaan tulossa olevasta G8-huippukokouksesta, koska olemme sitoutumassa siihen Britannian kanssa, McClellan muotoili lausunnossaan.

Blair on pyytänyt Yhdysvaltain tukea myös valtiovarainministeri Gordon Brownin suunnitelmalle, jonka mukaan esimerkiksi rokotuksia rahoitettaisiin Kansainvälinen lainarahaston IFF:n avulla. Blair ei aio keskustella IFF:stä kuitenkaan Bushin kanssa.

- Emme aio pyytää heitä IFF:n taakse. He eivät aio tehdä niin ja ovat tehneet sen selväksi alusta lähtien, hän myönsi Financial Times -lehden haastattelussa.

Blair on saanut Yhdysvalloista kylmää vettä toisellekin suurtavoitteelle: hän on ehdottanut, että kaikki G8-maat nostaisivat kehitysapuaan YK:n edellyttämälle tasolle, 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta

"Tämä on vain pisara meressä"

Avustusjärjestöt pitävät miljoonalupauksia riittämättöminä. Muun muassa brittiläinen Christian Aid toivoo, että Blair ja Bush pääsisivät pidemmälle ensi kuuhun mennessä, ennen kuin G8-johtajat tapaavat Skotlannissa.

- Jos tämä on presidentti Bushin ainoa vastaus Afrikan kriisiin, katsomme ettei hän yritä tosissaan vähentää köyhyyttä. Luvatut 370 miljoonaa puntaa (550 miljoonaa euroa) on vain pisara meressä verrattuna siihen, mitä Afrikka todella tarvitsee, arvostelee Christian Aidin asiantuntija Jonathan Glennie.

Oxfam on yhtä nyreissään kuin Christian Aid. Järjestö piikittelee Bushia siitä, ettei hänellä näytä olevan läheskään tarpeeksi tahtoa köyhyyden alentamiseen.

- Tämä ilmoitus ei tuo uutta rahaa Afrikalle. Valkoinen talo on tehnyt selväksi, että varat otetaan olemassa olevista budjeteista, Oxfamin tiedotteessa sanotaan.

Rikkaiden teollisuusmaiden ja Venäjän G8-ryhmä kokoontuu 6.-8. heinäkuuta Gleneaglesiin Skotlannissa. Kahdeksikon toivotaan pääsevän edes jonkin verran eteenpäin kysymyksissä, jotka koskevat paitsi Afrikkaa myös ilmastonmuutosta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.